ГоловнаПолітика

ГПУ і НАБУ посперечалися про право Ситника витребувати кримінальні провадження

Генпрокуратура відмовляється передавати справу про бурштинову мафію.

ГПУ і НАБУ посперечалися про право Ситника витребувати кримінальні провадження
Антикоррупционное бюро

Генпрокуратура і Національне антикорупційне бюро обмінялися офіційними заявами про те, чи має право директор НАБУ Артем Ситник витребувати у ГПУ кримінальні провадження.

Так, на сайті Генпрокуратури оприлюднено повідомлення про те, що Ситник почав практику винесення рішень про витребування кримінальних проваджень, які розслідують слідчі органи прокуратури.

"Зазначена позиція не відповідає чинному кримінальному процесуальному законодавству України, оскільки новий КПК України не передбачає "інституту витребування кримінальних проваджень" (був скасований) і, відповідно, жоден спосіб реалізації таких вимог Кодексом не регламентований. Згідно з ч. 3 ст. 9 КПК України, при здійсненні кримінального провадження заборонено застосовувати закон, який суперечить цьому Кодексу", - сказано в повідомленні ГПУ.

Генпрокуратура як приклад наводить заяву Ситника в ЗМІ про те, що Головне слідче управління ГПУ не виконує його рішення про витребування матеріалів кримінального провадження стосовно заступника голови СБУ Рівненської області Олега Назарука за підозрою в отриманні хабара, пов'язаного з незаконним видобутком бурштину.

У відповідь НАБУ на своєму сайті заявило, що, згідно з пунктом 2 ч. 1 ст. 17 Закону "Про Національне антикорупційне бюро України", бюро має право за рішенням свого директора витребувати від інших правоохоронних органів оперативно-розшукові справи і кримінальні провадження, які стосуються кримінальних правопорушень, віднесених законом до підслідності Національного бюро, і інших кримінальних правопорушень, які не належать до його підслідності, але можуть бути використані з метою запобігання, виявлення, припинення і розкриття кримінальних правопорушень, віднесених законом до його підслідності.

"Водночас ч. 2 ст. 1 Кримінального процесуального кодексу України визначає, що «кримінальне процесуальне законодавство України складається з відповідних положень Конституції України, міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, цього Кодексу та інших законів України». Таким чином, ст. 17 Закону про НАБУ є частиною кримінально-процесуального законодавства, а отже, законною підставою для витребування проваджень відповідно до визначеної в ній процедури", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, напередодні директор НАБУ Артем Ситник в інтерв'ю поскаржився, що Генпрокуратура погано співпрацює з Антикорупційним бюро.

"Ми витребували в Генпрокуратури близько десяти справ. У тому числі стосовно заступника голови СБУ Рівненської області, якого затримали за фактом дачі хабара у справі про незаконний видобуток бурштину. Я виніс усі ці рішення, згідно з процедурою погодив їх з антикорупційним прокурором, але вони не виконуються. Як і у випадку з Мартиненком, яким також займається Генпрокуратура, що вилучила масив інформації, якої бракує нам. Ми хотіли б отримати цей масив даних і вести розслідування на базі НАБУ", - заявив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram