ГоловнаПолітика

Фріз: рівень домашнього насильства в Росії зашкалює

Депутат побоюється, що і в окупованому РФ Криму жінок почали утискати

Фріз: рівень домашнього насильства в Росії зашкалює
Ирина Фриз
Фото: Макс Требухов

Депутат Верховної Ради Ірина Фріз заявила, що Україна не має достовірної інформації про сучасний стан прав жінок в окупованому Криму. При цьому вона передбачає, що ситуація погана, оскільки в загальному у Російській Федерації рівень домашнього насильства дуже високий.

Про це вона сказала на прес-конференції, організованій проектом Free Crimea та Інститутом Горшеніна.

"Я подивилася, яким чином дотримуються права жінок у Російській Федерації, і цифра виявилася жахливою. Ми візьмемо дані Марини Пісклакової-Паркер, яка є засновником центру запобігання насильства "Анна". Вона каже, що домашнє насильство в РФ зашкалює. Понад 40% всіх тяжких злочинів в Росії відбувається саме у сім'ях, це станом на 2012 рік. у 2014 році було зафіксовано понад 25% вбивств у сім'ях. Тобто ми можемо стверджувати, що пригнічення українських громадян на території Криму через російське громадянство створює усі підстави, щоб нехтувати правами жінок", - заявила Фріз.

Депутат зазначила, що відкритих даних про порушення прав жінок як у Росії, так і в Криму дуже мало. Вона вважає, що в медіа потрапляє тільки 1% від всіх фактів утисків.

"У нас немає повного доступу ні незалежних медіа на півострів, ні незалежних експертів", - заявила Фріз.

За словами політолога Тараса Березовця, на окупований півострів отримали доступ тільки дві місії: міністерства закордонних справ Туреччини у квітні-травні 2014 року, а також Ради Європи наприкінці 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram