ГоловнаПолітика

Єврокомісія запропонувала скасувати візовий режим для громадян Грузії

Пропозиція визнає зусилля грузинської влади провести далекосяжні і складні реформи

Єврокомісія запропонувала скасувати візовий режим для громадян Грузії
У стойки паспортного контроля в грузинском аэропорту
Фото: www.newposts.ge

Європейська комісія запропонувала Раді ЄС та Європейського парламенту включити Грузію в список країн, громадяни яких можуть подорожувати без візи в Шенгенську зону, оголосив член Єврокомісії з питань внутрішніх справ Дімітріс Аврамопулос.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Безвізовий режим ще більше полегшить контакти між людьми і зміцнить ділові, соціальні, культурні між Європейським Союзом та Грузією", - заявив сьогодні, 9 березня, єврокомісар, представляючи журналістам у Брюсселі це рішення ЄК.

Він зазначив, що це припущення ґрунтується на позитивній оцінці Єврокомісії, яка в грудні минулого року підтвердила, що Грузія успішно виконала всі контрольні показники в межах плану з лібералізації візового режиму.

"Сьогоднішня пропозиція визнає зусилля грузинської влади провести далекосяжні і складні реформи, які мають значний вплив на верховенство права і систему правосуддя. Я дуже задоволений досягнутим прогресом, і я сподіваюся, що Європейський парламент і Рада ЄС приймуть нашу пропозицію найближчим часом", - сказав Д. Аврамопулос.

Він пояснив, що після того, як пропозиція буде схвалена Європейським парламентом і Радою ЄС, громадянам Грузії з біометричними паспортами більше не доведеться отримувати візи при поїздках на термін до 90 днів у Шенгенську зону. Безвізовий режим буде застосовуватися до всіх держав-членів ЄС, виключаючи Ірландію та Велику Британію, а також чотири асоційовані країни Шенгенської зони - Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію.

"Скасування стосується тільки короткострокових віз на термін до 90 днів поїздки в будь-який 180-денний період для цілей бізнесу, туристичних або сімейних. Звільнення від візи не передбачає права на роботу в ЄС", - зауважив єврокомісар у своєму повідомленні.

Євросоюз вирішив розглядати окремо від України питання надання Грузії безвізового режиму. Грузини не захотіли чекати, поки українці вирішать свої проблеми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram