ГоловнаПолітика

Савченко буде голодувати до повернення в Україну

Українка заявила, що не змінить свого рішення.

Савченко буде голодувати до повернення в Україну
Надежда Савченко

Надія Савченко заявила, що її сухе голодування триватиме, допоки вона або помре, або буде передана Україні.

Адвокат Савченко Марк Фейгін у своєму твіттері оприлюднив фото заяви українки, датованої 4 березня. Подаємо його текст.

"Я, Савченко Надія Вікторівна, українка, громадянка України, оголошую сухе голодування з 4.03.2016 р. до повернення мене в Україну живою чи мертвою!

Сухе голодування - це протест на дії російської влади, російських спецслужб, слідства, суду та прокуратури РФ і на те, що вони намагаються приховати свої злочини.Вони винуваті в порушенні міжнародного права, у викраденні мене з України, в насильницькому перевезенні мене в Росію і незаконному утриманні мене в тюрмах РФ і безчесному суді наді мною!Я забороняю в СІЗО і взагалі в Росії намагатися виводити мене з голодування. Забороняю брати у мене якісь аналізи і змушувати мене приймати будь-які медикаменти. Забороняю російським лікарям і співробітникам СІЗО до мене торкатися.Згодна тільки на огляд лікарями з України або Європи.Забороняю переміщати мене куди-небудь з камери й етапувати мене куди-небудь без пояснення мені мети етапу і місця прибуття.Будь-яке застосування до мене фізичної сили буду розцінювати як тортури і чинитиму опір.Якщо до 9.03.2016 я залишуся живою, вимагаю вивезти мене на судове засідання.У разі моєї смерті забороняю робити розтин мого тіла і вимагаю віддати його цілим моїм мамі і сестрі.

Моє рішення зміні не підлягає!"

Нагадаємо, в четвер в Донецькому міському суді Ростовської області Надія Савченко мусила виголосити останнє слово, після чого суд мав вийти для винесення вироку. Однак суддя посеред засідання несподівано оголосив у засіданні перерву до 9 березня. Савченко у відповідь оголосила сухе голодування. Текст останнього слова Савченко згодом з'явився у відкритому доступі.

Напередодні російська прокуратура зажадала, щоб Савченко засудили до 23 років колонії.

2 березня Савченко виступила з промовою, в якій заявила, що відмовляється від обміну на російських військовослужбовців Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram