ГоловнаПолітика

НАБУ перевіряє тисячу суддів і 22 тисячі чиновників

Бюро отримало доступ до більшості баз даних.

НАБУ перевіряє тисячу суддів і 22 тисячі чиновників
Фото: dyvys.in

Національне антикорупційне бюро України перевіряє понад тисячу суддів і 22 тисячі чиновників.

Про це повідомив директор бюро Артем Ситник в інтерв'ю газеті "Дзеркало Тижня. Україна".

За його словами, НАБУ отримало доступ до ключових баз даних Мін'юсту, Державної фіскальної служби (в тому числі митниці), МВС і Держприкордонслужби. Також підписано меморандуми з НБУ і міграційною службою. Усе разом це становить близько 60% від потреби.

Проблемно поки що отримати доступ до земельного кадастру, додав Ситник.

"Однак і цей, уже наявний у НАБУ, масив інформації є достатнім для старту якісного моніторингу чиновників і суддів. Напередодні судової реформи в обробці Бюро вже перебуває інформація щодо більш ніж тисячі суддів. У нас є можливість проведення комплексної аналітики, яку ми передамо Вищій кваліфікаційній комісії суддів. Також запущено моніторинг 22 тисяч підслідних нам чиновників через усі наявні в нас бази. Створюємо персональні досьє на майно, автомобілі, перетин кордону, причетність до бізнесу. Є досить цікава база довіреностей, яка проливає світло на начебто законні декларації, в яких не вказано, чим чиновник або його дружина управляють за дорученням", - розповів він.

"Близько 40 зі 100 вже перевірених суддів (районного рівня) опинилися в зоні ризику", - додав Ситник.

Директор НАБУ в інтерв'ю також поскаржився, що Генпрокуратура погано співпрацює з бюро.

"Ми витребували в Генпрокуратури близько десяти справ. У тому числі на заступника голови СБУ Рівненської області, якого затримали за фактом дачі хабара у справі про незаконний видобуток бурштину. Я ухвалив усі ці рішення, згідно з процедурою погодив їх з антикорупційним прокурором, але вони не виконуються. Як і у випадку з Мартиненком, яким також займається Генпрокуратура, яка вилучила масив інформації, якої бракує нам. Ми хотіли б отримати цей масив даних і вести розслідування на базі НАБУ", - сказав він.

За словами Ситника, з іншими органами НАБУ не має таких проблем.

Нагадаємо, НАБУ - правоохоронний орган, який розслідує кримінальні справи, які стосуються корупції вищого рівня. Його підслідність - міністри, депутати, судді, тобто держслужбовці 1-2 категорій. Корупцію на середньому рівні (держслужбовці 3-ї категорії) досліджуватиме створене поки що тільки на папері Державне бюро розслідувань. Корупція на місцях залишиться у сфері компетенції поліції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram