ГоловнаПолітика

В Ізраїлі затримали араба за підозрою в підготовці теракту в Одесі

Уродженець Гази мав три плани здійснення теракту.

В Ізраїлі затримали араба за підозрою в підготовці теракту в Одесі
Памятник Ришелье в Одесе

Ізраїльська прокуратура подала в окружний суд у Беєр-Шеві обвинувальний висновок проти 30-річного уродженця Гази Самі Хамада Хабіба. Стверджують, що араб, який проживає з 2010 року в Україні, планував здійснити теракти проти ізраїльських громадян на території цієї держави, а також в Ізраїлі.

Про це повідомляє IzRus.co.il з посиланням на прес-службу міністерства юстиції Ізраїлю.

Зазначають, що обвинувачений також надавав послуги терористичній організації ХАМАС під час операції "Литий свинець" і будівництва тунелів.

Хабібу пред'явлено звинувачення у змові з метою скоєння злочину, наданні послуг незаконної організації та у шпигунстві. В обвинувальному висновку сказано, що палестинець розробляв три різні плани здійснення теракту. Відповідно до першого з них, обвинувачений планував вдатися до послуг української дівчини легкої поведінки. Вона мала спокусити можновладного офіцера ЦАХАЛ і умовити його приїхати в Табу, щоб звідти військовослужбовця викрали і перевезли в сектор Газа. У разі відмови офіцера приїхати на Синай планували викрасти його в Україні й убити там, а потім надіслати його документи в сектор Газа для ведення переговорів з приводу нього.

Згідно з другим планом, Хабіб мав намір обстріляти автобус з ізраїльськими туристами, які приїхали в Україну, або заховати вибуховий пристрій у торбі й занести його в транспортний засіб. Палестинець обрав для здійснення цього теракту місто Одесу, спираючись на припущення, що туди приїжджає велика кількість туристів з Ізраїлю.

За третім сценарієм, обвинувачений збирався постачати зброю ізраїльським арабам, що вступили в лави ІДІЛ, щоб вони здійснювали в нашій країні теракти з використанням терористів-смертників. Хабіб планував установити зв'язок з активістами ІДІЛ серед ізраїльських арабів, які проживають в Україні, і через них передавати зброю за допомогою радіокерованого літака.

Обвинувачений збирав інформацію про ізраїльських туристів, які прибувають в Україну, і їхнє пересування країною. Він також дізнавався про вартість радіокерованих літаків в Україні і вагу, яку вони здатні піднімати. Хабіба затримали 31 січня на КПП "Алленбі" на кордоні Ізраїлю і Йорданії тієї миті, коли він намагався потрапити на територію єврейської держави, а звідти в сектор Газа. Прокуратура попросила продовжити арешт Хабіба до закінчення судового процесу проти нього.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram