ГоловнаПолітика

Зустріч "нормандської четвірки" виявилася безрезультатною

Україна не погодилася проводити вибори на Донбасі в першій половині року.

Зустріч "нормандської четвірки" виявилася безрезультатною

На перемовинах у "нормандському форматі" на рівні міністрів закордонних справ сторони не змогли виробити єдиної позиції в питанні виборів на Донбасі.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін у своєму "Твіттері" написав: "Жодних висновків не вийшло. Наша позиція - спершу безпеку". При цьому міністр закликав не звертати уваги "на різні інтерпретації" зустрічі.

За словами голови російського МЗС Сергія Лаврова, пропозиція домогтися домовленостей про проведення місцевих виборів до липня прозвучала "з боку наших німецьких і французьких колег". "Ми були готові підтримати її, але українська сторона попросила не наполягати на цьому, і в підсумку консенсусу не вийшло", - цитує керівника російського зовнішньополітичного відомства агентство "Интерфакс".

Міністр закордонних справ Жан-Марк Еро розраховує, що Верховна Рада ухвалить закон про вибори на Донбасі.

"Ми сподіваємося, що вибори (відбудуться. - Ред.) до закінчення першого півріччя 2016-го", - заявив Еро журналістам.

Тим часом голова німецького МЗС Франк-Вальтер Штайнмаєр відверто поскаржився на відсутність прогресу на переговорах у Парижі: "Іноді в мене складається враження, що Москва і Київ... не усвідомлюють, наскільки серйозною є ситуація, яким великим є тиск на нас". "Цього тупцювання на місці, безумовно, не достатньо, щоб стабілізувати ситуацію в довгостроковій перспективі", - цитує Штайнмаєра прес-служба МЗС ФРН.

Як повідомляє агентство AFP, міністри також закликали сторони конфлікту на сході України до "звільнення й обміну всіх ув'язнених і осіб, незаконно утримуваних під вартою". За словами керівників МЗС, цю процедуру слід завершити до 30 квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram