ГоловнаПолітика

Савченко відмовилася від обміну на Єфремова і Александрова

"Треба було Сенцова і Кольченка міняти на ГРУшників. Я не предмет торгу!"

Савченко відмовилася від обміну на Єфремова і Александрова
Фото: EPA/UPG

Надія Савченко під час дебатів у Донецькому міськсуді Ростовської області заявила, що відмовляється від можливого обміну на російських військовослужбовців Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва, і пригрозила почати сухе голодування.

Публікуємо виступ Савченко (за трансляцією "Радіо Свобода") з невеликими скороченнями:

"За ці довгі півроку ми з'ясували, чию провину було доведено в цьому процесі. Провину російських журналістів. Вони винні у брехні, у брехливому, спотвореному висвітленні інформації, яка стосується подій в Україні, світі, та й Росії. Вони також винні в тому, що нехтували засобами безпеки. Якби вони були у бронежилетах і касках, вони залишилися б живими. Якби вони не лізли, куди не треба, вони б залишилися живими.

Була доведено провину російських телеканалів. Вони винні в тому, що відправляли людей заради красивої картинки на вірну смерть, без підготовки і захисту. Це піднімало рейтинги, це приносило їм прибуток, тому їм абсолютно плювати на своїх журналістів. Люди, які винні в принципі найбільше у загибелі Волошина і Корнелюка, - це їхнє керівництво.

Було доведено провину російських сепаратистів і військових. Вони винні в тому, що вбивають український народ на нашій українській землі. Вони винні в окупації українських земель.

У цьому суді було доведено провину ФСБ і Слідчого комітету Російської Федерації. Вони винні в тому, що викрадають людей, вони винні в тортурах людей. Група Сенцова, Карпюка та Клиха зазнала катувань. Ці служби та комітети винні в тому, що вони ще й примудряються фабрикувати справи і намагаються засудити цих людей.

Також у цьому суді було доведено провину прокурорів і російських суддів. За ті два роки, які я тут сиджу, я переконалася, що ні честі, ні совісті у цих людей немає. Їм абсолютно плювати на міжнародне право, на права людини. У них є одне: ось замовлення Кремля, і вони його ретельно виконують.

У цьому суді було доведено провину російської влади. Вони винні у територіальному захопленні українських земель, захопленні Криму, розв'язанні війни на Донбасі. Вони винні в тому, що у своїх неоголошених, підлих війнах по всьому світу намагаються встановити тоталітарний режим під домінуванням Росії. Вони лізуть скрізь і геноцидом вибивають все населення. Ми могли це спостерігати в Чечні, Абхазії, зараз бачимо в Україні, Дагестані, Сирії.

У цьому суді не було доведено тільки мою провину. Я - офіцер українських Збройних сил. Я мала повне право захищати свою землю, я виконувала свій обов'язок.

Тепер до справи. Я не знаю, скільки ще триватиме цей механізм захисту. Якщо суд бере більш ніж два тижні на ухвалення вироку, то я включаю сухе голодування.

Якщо ви хочете політично вирішити це питання і взяти своїх двох винуватих, ГРУшників, за одного невинуватого, то це занадто багато. Треба було Сенцова і Кольченка міняти на ГРУшників. Я не предмет торгу, я невинна людина, мою провину тут не доведено і підтверджено бути не може. Тому ніяких обмінів, ніяких торгів, ніякого затягування часу. Я не чекатиму".

Нагадаємо, що російська прокуратура вимагає, щоб Савченко засудили до 23 років колонії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram