ГоловнаПолітика

Деканоїдзе і Згуладзе визнали несправедливим рішення суду відпустити водія BMW

Голова поліції розкритикувала українське правосуддя

Деканоїдзе і Згуладзе визнали несправедливим рішення суду відпустити водія BMW
Фото: www.mvs.gov.ua

Рішення Голосіївського райсуду Києва застосувати особисте зобов'язання до водія BMW Ростислава Храпачевського, підозрюваного в опорі патрульному поліцейському під час погоні у ніч на 7 лютого у Києві, несправедливе, заявила голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе.

"У мене до останнього залишалася маленька надія, що у справі про скажений BMW і його водія суд ухвалить справедливе рішення. Але виявилося, що поліцейський, який виконував свої обов'язки і намагався припинити незаконні дії людини у стані алкогольного і наркотичного сп'яніння, сидить за гратами. А водія, готового на божевільній швидкості збивати людей, відпустив суд під «особисте зобов'язання»", - написала Деканоїдзе у фейсбуці.

"Будьте обережні й озирайтеся на всі боки! Тепер усі п'яні водії на оскаженілих машинах будуть впевнені у своїй безкарності. Адже завжди знайдеться суд, який відпустить їх", - додала вона.

Перший заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе назвала рішення суду проявом вибіркового правосуддя.

"Як посадова особа я не буду коментувати це рішення, тому що завжди є межа, за яку посадова особа не має переступати, коли ми говоримо про інші гілки влади - про судову. Я боюся, що коли я скажу, то скажу щось дуже жорстке. Тож як громадянка я можу собі це дозволити. Це рішення бентежить, і не тому, що в одному випадку поліцейський уже в ізоляторі, а іншого учасника інциденту - випустили під домашній арешт. Бентежить феномен, який значно більший за цей один інцидент. Це вибірковість правосуддя. Це відсутність стандарту правосуддя, що провокує питання політизації цієї конкретної справи й інші неприємні думки, які приходять у голову", - наводить слова Згуладзе телеканал 112.

"Непокараність - це другий сигнал, який це рішення може дати частині населення, що важко підкоряється закону. Ми не повинні недооцінювати небезпеку, яку може нести такий сигнал. І не недооцінюйте сигнал і поліції, нової поліції, яка тільки навчилася ходити, вони завтра повинні навчитися бігати. І відрізати їм крила зараз такими сигналами - це дуже небезпечно для країни", - додала Згуладзе.

Нагадаємо, у ніч на 7 лютого співробітники патрульної поліції у Києві застрелили пасажира автомобіля, який намагався втекти від погоні. У районі Севастопольської площі поліцейські помітили групу осіб, які сідали в автомобіль з алкоголем. Протягом 40 хвилин поліцейські марно намагалися наздогнати BMW, який пересувався на дуже високих швидкостях і неодноразово порушив інші правила дорожнього руху, в тому числі виїжджаючи на зустрічну смугу руху.

Після кількох попереджень патрульні відкрили вогонь в повітря. Автомобіль не зупинився, після чого було відкрито вогонь по колесах. Одна з куль влучила у 17-річного пасажира, жителя Боярки Михайла Медведєва, який згодом помер. Це перший випадок застосування патрульними зброї з летальним результатом.

18 лютого Печерський райсуд Києва заарештував патрульного Сергія Олійника, який скоїв смертельний постріл, на два місяці, відхиливши клопотання кількох нардепів про запобіжний захід у вигляді взяття на поруки. Прокуратура оголосила Олійнику підозру в умисному вбивстві.

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що справжнім винуватцем трагедії є водій BMW Ростислав Храпачевський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram