ГоловнаПолітика

ВАСУ повідомив, що для люстрації "майданівських" суддів минув термін давності

Виправити ситуацію може Верховний Суд.

ВАСУ повідомив, що для люстрації "майданівських" суддів минув термін давності
Александр Нечитайло

Вищий адміністративний суд вирішив, що притягати до дисциплінарної відповідальності більшість суддів, які судили євромайданівців, не можна, оскільки минули строки давності.

Про це журналістам повідомив голова Вищого адмінсуду Олександр Нечитайло.

Він зазначив, що закон "Про забезпечення права на справедливий суд" вніс до законодавства правову колізію, оскільки його норми встановлюють 3-річний термін притягнення до дисциплінарної відповідальності, а перехідними положеннями було встановлено з 27 лютого по 28 березня термін в один рік.

Вищий адмінсуд ухвалив рішення, що застосовувати слід норму про річний термін притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.

Зараз Вищий адмінсуд скасував три рішення Вищої ради юстиції про надання схвалення на звільнення за порушення присяги суддів, які виносили рішення проти активістів Євромайдану.

Зокрема скасовано звільнення судді Чорнобаївського районного суду Черкаської області Неллі Цибри, судді Бориспільського міського райсуду Київської області Анатолія Левченка, судді Оболонського районного суду Києва Віталія Літвінова.

"Нам заважає цей ляп [у законі]", - сказав голова Вищого адмінсуду.

Нечитайло зазначив, що розуміє негативний резонанс довкола таких рішень Вищого адмінсуду, але наголосив, що остаточне рішення в цьому питанні винесе Верховний Суд.

Нагадаємо, в грудні 2014 року Генпрокуратура скерувала Тимчасовій спеціальній комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції 48 заяв на київських суддів, які в листопаді 2013 - лютому 2014 рр. ухвалювали рішення про обрання запобіжного заходу для учасників протесту на Майдані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram