ГоловнаПолітика

Суспільство готове до децентралізації, але не до "особливих статусів", - віце-президент Інституту Горшеніна

До ідеї децентралізації позитивно ставляться 62,4% населення

Суспільство готове до децентралізації, але не до "особливих статусів", - віце-президент Інституту Горшеніна
Фото: Макс Требухов

Українське суспільство цілком готове до децентралізації, але не підтримує надання "особливих статусів" окремим регіонам.

Про це заявив віце-президент Інституту Горшеніна Олексій Лещенко, коментуючи результати соціологічного опитування, проведеного Інститутом у середині лютого. Його результати презентували у вівторок, 1 березня 2016 року.

Воно показало, що до децентралізації позитивно ставиться більшість українців - 62,4%.

"Ідея децентралізації як управлінської реформи знаходить сприйняття в суспільстві, це видно з результатів. Більшість українців готові до децентралізації і сприймають її як позитив. Але критична частина суспільства не готова надавати якісь особливі статуси регіонам - чи то окупований, чи інший регіон. Не кажучи вже про федералізацію, вона неприйнятна", - заявив Лещенко.

"Зараз українська влада веде напружені переговори із західними партнерами у спробі переконати їх не підтримувати агресора, не скасовувати санкції. Ми вважаємо, що наші дослідження і цифри можуть бути хорошим аргументом для наших перемовників", - додав віце-президент Інституту.

Нагадаємо, один із пунктів Мінських угод передбачав проведення конституційної реформи в Україні з набуттям чинності до кінця 2015 року нової конституції, яка передбачає як ключовий елемент децентралізацію (з урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей, узгоджених з представниками цих районів), а також ухвалення постійного законодавства про особливий статус "ДНР" і "ЛНР".

31 серпня 2015 року проект змін до Конституції, розроблений для виконання цього зобов'язання, ухвалили в першому читанні. Друге читання мало відбутися на третій сесії, що закінчилася місяць тому. Однак депутати внесли зміни до регламенту Ради, які дозволяють їй розглянути зміни до Конституції в частині децентралізації на наступній сесії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram