ГоловнаПолітика

Парубій: Замана і Голомша не виступали на "кримському" засіданні РНБО

Колишній секретар Радбезу спростував припущення, що оприлюднена стенограма - неповна

Парубій: Замана і Голомша не виступали на "кримському" засіданні РНБО
Фото: 24tv.ua

Стенограма засідання РНБО від 28 лютого 2014 року, оприлюднена минулого тижня, є повною. У ній немає виступів тодішнього заступника генпрокурора Миколи Голомші та екс-начальника Генштабу Володимира Замани, оскільки вони не були членами РНБО і не входили до списку офіційно запрошених на це засідання осіб.

Про це розповів колишній секретар РНБО Андрій Парубій в інтерв'ю "Цензору".

Відповідаючи на питання про те, чи в повному обсязі оприлюднено стенограму засідання, Парубій відповів: "Так, звичайно. Тим більше, я не просто був присутній на цьому засіданні, а перебував там як секретар Ради національної безпеки та оборони. І хочу сказати, що в стенограму нашого засідання могли увійти висловлювання і думки тільки членів РНБО або офіційно запрошених на це засідання. Усі думки, які там у той час звучали, якщо мені не зраджує пам'ять, вони повністю відображені у стенограмі і передають картину того бурхливого дня", - зазначив Парубій.

"Наскільки я розумію, ні пан Замана, ні пан Голомша не входили ні до переліку членів РНБО, ні до переліку запрошених на засідання РНБО. І я не пам'ятаю, щоб вищевказані особи до цього засідання були якось причетні", - додав екс-секретар РНБО.

Водночас, Парубій припустив, що хтось із них "міг зайти або заглянути на засідання", оскільки того дня воно проводилося в приміщенні Верховної Ради України. "Але їх не було ні серед учасників, ні серед членів РНБО", - підкреслив Парубій.

Нагадаємо, 22 лютого, під час засідання Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони України було оприлюднено стенограму засідання РНБО від 28 лютого 2014 року - під час окупації Криму Росією. На голосування того дня ставилося питання про введення воєнного стану на півострові. Згідно з оприлюдненою інформацією, за введення воєнного стану в Криму проголосував тоді лише Олександр Турчинов.

Екс-міністр оборони Анатолій Гриценко назвав опубліковану стенограму "неправдивою", заявивши, що з неї прибрали виступи як мінімум двох людей - тодішнього заступника генпрокурора Миколи Голомші та екс-начальника Генштабу Володимира Замани. Голомша, у свою чергу, зауважив, що нібито теж голосував за введення воєнного стану в Криму, але його думку чомусь не врахували.

У РНБО всі вищезгадані зауваження називають спекуляціями, заявляючи, що ні Замана, ні Голомша не виступали на тому засіданні РНБО, тому їхніх виступів і немає у стенограмі. А їхні "вигадані спогади є політичним піаром і не відповідають історичній правді".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram