ГоловнаПолітика

Кабмін зібрався на позачергове засідання заради створення ДБР

Розслідування справ Майдану з 1 березня буде зупинено.

Кабмін зібрався на позачергове засідання заради створення ДБР
Фото: www.kmu.gov.ua

Уряд у понеділок проводить позачергове засідання.

Як повідомив прем'єр Арсеній Яценюк, засідання скликано заради створення Державного бюро розслідувань. Відповідним законом 1 березня визначено граничним терміном, до якого уряд повинен створити цей орган.

Кабмін на засіданні в понеділок затвердить дві постанови: про призначення персонального складу конкурсної комісії для вибору директора Держбюро розслідувань і про створення самого бюро.

До складу конкурсної комісії повинні увійти по три людини за квотами Президента, Верховної Ради і Кабінету Міністрів. Верховна Рада досі не подала своїх кандидатів. Кабмін запропонував першого заступника міністра внутрішніх справ Катерину Згуладзе, першого заступника міністра юстиції Наталію Севостьянову і депутата Верховної Ради від фракції "Народний фронт" Антона Геращенка. При цьому Згуладзе і Геращенко не мають юридичної освіти, що передбачено законом про ДБР. Президент запропонував такі кандидатури: завкафедрою цивільного права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, академік Національної академії правових наук України Роман Майданик, професор кафедри теорії права та держави юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка Віктор Самохвалов і партнер юридичної фірми "Саєнко Харенко" Тетяна Сліпачук.

Конкурсна комісія, за словами Яценюка, незважаючи на відсутність кандидатур від парламенту, буде створена і вже 1 березня проведе своє перше засідання.

При цьому прем'єр зазначив, що Верховна Рада повинна зібратися на позачергове засідання, щоб відстрочити запуск ДБР. З 1 березня цьому органу мають передати більшість справ, які розслідує Генпрокуратура, в тому числі справи Майдану.

Слідчий у цих справах Сергій Горбатюк неодноразово заявляв, що слідство у справах Майдану з 1 березня припиниться, якщо не буде відстрочено запуск ДБР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram