ГоловнаПолітика

Порошенко виклав стратегію повернення Криму

Півострів повернеться в багату Україну, вважає президент

Порошенко виклав стратегію повернення Криму
Фото: Макс Требухов

Україна розраховує повернути Крим завдяки випереджальному розвитку своєї економіки.

Про це сказав президент Петро Порошенко у зверненні з приводу другої річниці початку опору російській окупації Криму. 26 лютого кримчани зірвали сесію Верховної Ради Криму, яка мала покласти початок анексії Криму. 27 лютого будівлю ВР Криму захопили російські військові.

"Головною причиною реінтеграції тимчасово окупованої території є випереджальний розвиток економіки України, її демократичних інститутів і механізмів захисту прав людини, зростання рівня і якості життя людей", - зазначив він.

Порошенко також розповів, які заходи Україна вживатиме щодо Криму, поки він знаходиться під російською окупацією.

Україна, за словами президента, ніколи не визнає російськими громадянами тих жителів півострова, які отримали російські паспорти.

"У Криму не живуть громадяни Росії, він населений виключно громадянами України, там наші люди живуть на нашій території, яку тимчасово окупували", - зазначив він.

До моменту ж повернення Криму ключовим завданням України буде захист прав і свобод громадян у Криму, підтримка будь-яких джерел законного опору окупаційній російській владі.

"Україна рішуче захищатиме колективні права культурних і релігійних спільнот на території Автономної Республіки Крим та м.Севастополя, зокрема права етнічних українців, а також корінних народів - кримських татар, кримчаків і караїмів, інших національних меншин, усіх українських патріотів, які не визнали окупаційний режим і у доступний їм спосіб опираються", - сказав президент.

Для захисту їхніх прав, у тому числі і права на протест, Україна буде широко залучати міжнародні організації.

"Київ вживе усіх заходів для утримування питання незаконної окупації території Автономної Республіки Крим та м.Севастополя як безпрецедентного після Другої світової війни факту порушення міжнародного права в порядку денному європейської та світової політики", - додав Порошенко.

Нагадаємо, за дорученням Порошенка РНБО проведе спеціальне засідання з питань уточнення стратегії щодо Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram