ГоловнаПолітика

Порошенко підписав три "безвізові" закони

Щодо закону про електронне декларування тривають консультації

Порошенко підписав три "безвізові" закони
Фото: www.president.gov.ua

Президент Петро Порошенко підписав три закони, необхідні для введення безвізового режиму України з Європейським Союзом.

Про це повідомляє офіційний сайт голови держави.

Підписані закони:

- "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання рекомендацій, що містяться в шостій доповіді Європейської комісії про виконання Україною Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, щодо вдосконалення основ діяльності Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів";

- "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо виконання рекомендацій, що містяться в шостій доповіді Європейської комісії про виконання Україною Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, щодо удосконалення процедури арешту майна і інституту спеціальної конфіскації";

- "Про внесення змін до Закону України "Про прокуратуру" щодо забезпечення прозорості в організації діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури з метою виконання рекомендацій Міжнародного валютного фонду".

Ці закони були внесені на розгляд Верховної Ради Президентом як невідкладні і були прийняті 18 лютого 2016 року.

"Їх основна мета - забезпечити виконання критеріїв у сфері боротьби з корупцією, необхідних для скасування візового режиму з Євросоюзом, зокрема процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації, діяльності Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів, а також Спеціалізованої антикорупційної прокуратури", - наголошено в повідомленні.

Щодо закону про електронне декларування тривають консультації з Європейською комісією з метою напрацювання можливих змін. Ці зміни, як вважає Порошенко, "повинні відповідати найкращим європейським практикам".

Президент також закликає завершити процедуру призначення повного складу Національного агентства з питань запобігання корупції та забезпечити його нормальну роботу.

Нагадаємо, раніше посол ЄС в Україні Ян Томбінський привітав прийняття трьох законів, необхідних для безвізового режиму, але нагадав, що Євросоюз не сприйматиме вихолощений закон про електронне декларування доходів чиновниками.

Під час затвердження державного бюджету на 2016 рік було прийнято поправку, яка переносить електронне декларування доходів державних службовців на 2017 рік. Після скандалу, що вибухнув, депутати вирішили скасувати цю поправку. Однак у законі про її скасування автор Вадим Денисенко прописав скасування кримінальної відповідальності за помилкове декларування до 2017 року. Крім того, новий закон надав чиновникам безліч можливостей приховувати своє майно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram