ГоловнаПолітика

Порошенко десять разів подумає, чи варто грати в гру із Саакашвілі, - Рахманін

Дострокові вибори можливі, але не є неминучими

Порошенко десять разів подумає, чи варто грати в гру із Саакашвілі, - Рахманін
Фото: Макс Требухов

Соціологічні опитування показують, що наразі українці вагаються з приводу можливого політичного проекту Міхеїла Саакашвілі. Про це заявив журналіст, перший заступник головного редактора видання «Дзеркало тижня» Сергій Рахманін на круглому столі "Відносини суспільства і влади через два роки після революції гідності" в Інституті Горшеніна.

"Якщо подивимося на два опитування: КМІС і Інституту Горшеніна, то побачимо, що багато в чому результати збігаються. Але істотно різняться результати з приводу умовного проекту Саакашвілі. Різниця - 12,3%.

Що це означає? Я не маю підстав говорити про коректність того чи іншого дослідження... Тому це може означати, що з приводу можливого проекту Саакашвілі населення вагається. І ці цифри не дають тенденцій, якими можна оперувати навіть тим, хто розраховує на дострокові вибори. Занадто великий ризик, занадто велика кількість тих, хто не визначився (за даними Інституту Горшеніна - близько 20% - ред.).

Порошенко може розглядати Саакашвілі як свій паралельний проект. Але якби він мав рейтинг 25%, а Саакашвілі - 11%, це був би для нього хороший сигнал... Але коли вони приблизно рівні, а за деякими закритими дослідженнями - рейтинг Саакашвілі може навіть перевищувати рейтинг БПП, то Петро Олексійович десять разів подумає, чи варто грати в таку гру. Він дуже добре розуміє, що тільки-но Саакашвілі зайде у Верховну Раду, він забуде про всі зобов'язання", - зазначив Рахманін.

На думку редактора, дострокові вибори в Україні можливі, але не є неминучими.

"Україна - дуже цікава країна... Щойно обирають новий парламент, наступного ж дня починають говорити про можливість дострокових виборів. Я думаю, що сьогодні дострокові вибори можливі, але не є неминучими.

Якщо ми подивимося на настрої суспільства з приводу проведення дострокових виборів, то побачимо наступну картину: проти - 46%, за - 42%. Я не скажу, що це ключовий фактор для визначення дострокових виборів. Але я думаю, що думку громадськості будуть враховувати. Зараз ситуація доволі напружена, ігнорувати її досить складно. Це - по-перше.

По-друге, не можна скидати з терезів зовнішній фактор. Наші західні партнери, які надають нам фінансову підтримку, найменше зацікавлені в дострокових виборах. Їх цікавить більш-менш відносна стабільність. А стабільність означає відсутність виборів, відсутність потрясінь. І якщо це питання буде поставлено жорстко, вони будуть шукати шляхи для порозуміння і формуватимуть якусь химерну в тій чи іншій мірі коаліцію.

І по-третє, немає політичної сили, яка має виразну перевагу, щоб могла пробитися на цих виборах. Немає яскраво вираженого лідера, в тому числі і в президентській силі", - сказав він.

Рахманін також нагадав, що законодавством не передбачена можливість провести дострокові вибори в разі відсутності коаліції протягом 30 днів, як і не передбачена відставка уряду після розвалу коаліції. Водночас журналіст не виключає перезавантаження уряду.

"Думаю, що вони домовляються про перезавантаження уряду. Поміняють певну частину людей, зокрема, думаю, що в нас буде новий віце-прем'єр.

Я думаю, що Арсеній Петрович прекрасно розуміє, він розуміє, що в нього витягнуть все, що можна, а потім усе одно його відправлять у відставку. І тому для нього це питання - не політичної кар'єри, а питання більш меркантильне, більш матеріальне. А тим часом вони (команда президента і прем'єра - ред.) далі будуть сваритися між собою. Просто на якийсь час напруження спаде.

Вони зацікавлені в тому, щоб усе знову зайшло за лаштунки, під килим, вони собі далі будуть битися, ділити гроші і посади. Але виглядати буде все більш пристойно", - додав Рахманін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram