ГоловнаПолітика

Портников: першим міністром-технократом був Яценюк

Кабмін мають формувати всі партії коаліції

Портников: першим міністром-технократом був Яценюк
Фото: Макс Требухов

У новому уряді мають бути присутніми представники всіх демократичних сил парламенту. Про це заявив журналіст, ведучий Espreso TV і Радіо Свобода Віталій Портников на круглому столі "Відносини суспільства і влади через два роки після революції гідності" в Інституті Горшеніна.

"Я виступаю за відновлення коаліції, але коаліції відповідальності... Я проти тих пропозицій, що озвучують наші шановні експерти, які пропонують фракціям технократичний уряд. Тому що цей уряд взагалі ніким не буде підтримуватися, і всі його законопроекти залишатимуться в парламенті не проголосованими. Як, до речі, відбувається з тими ж безвізовими законами. Ми бачимо, якщо вони (закони - ред.) депутатів не влаштовують, вони будуть мільйон разів їх виправляти, але проголосують такими, якими вони їх бачать для себе зручними. Навіть у тій ситуації, коли цього вимагає Європейська комісія і навіть коли про це говорить президент.

Я за уряд, в якому були б представлені всі демократичні фракції. За уряд національної єдності. Але в цьому уряді мають бути і Тимошенко, і Садовий, і Ляшко, і хтось із керівників фракції БПП: Ковальчук, який і є одним з керівників БПП, Ложкін як представник президентської адміністрації, Луценко або Кононенко - не має значення. Важливо, щоб в уряді були відповідальні політики.

Щоб вони разом відповідали за дії цього уряду. І щоб ми знали, що якщо парламент відправляє уряд у відставку, таким чином показує "червону картку" і "Народному фронту", і БПП, і "Самопомочі", і Радикальній партії, і "Батьківщині", а ми, виборці, знаємо, що за всі ці партії не можна голосувати на наступних виборах, тому що вони - політичні банкрути.

А уряд, який був до цього моменту, - це уряд політичної безвідповідальності та спекуляції на проблемах країни окремих політичних сил, в яких не знайшлося мужності взяти відповідальність за майбутнє країни. І про це треба чесно сказати", - сказав Портников.

Він нагадав, що у 2005 році після відставки уряду Юлії Тимошенко Віктор Ющенко фактично за допомогою депутатів- "регіоналів" створив перший "технократичний" уряд - уряд Юрія Єханурова. "Хто з технократів очолив міністерство економіки?.. Арсеній Яценюк. Це був перший міністр-"технократ". Потрібно пам'ятати про це", - додав він, посміхнувшись.

Крім того, Портников прокоментував соціологічні дослідження, оприлюднені нещодавно Інститутом Горшеніна:

"За всіма рейтингами до Верховної Ради може пройти до 9-10 партій демократичного спрямування. І ми не знаємо, чи будуть ці партії складати більшість разом. Тому що ці вибори в будь-якому випадку будуть йти за чинним законодавством. Потрібно його змінити, але ніхто не збирається цього робити.

Таким чином, може бути ситуація, по-перше, коли урядова коаліція складатиметься з 9-10 учасників, тобто вона буде абсолютно некерованою. А найреальніший результат - те, що ми бачимо у нинішньому парламенті, - вона ще буде й безвідповідальною, бо в цій ситуації всі захочуть уряд "технократів". Також може бути ситуація, коли не буде 226 голосів без Опоблоку. Між іншим, щось схоже відбувається в нинішньому парламенті... І ніхто цього не хоче помічати. Всі впевнені, що представники демократичного табору або домовляться, або підуть на дострокові вибори. А в наступному парламенті ситуація може бути спочатку така...".

За словами Портникова, якщо парламент не зміг відправити у відставку прем'єр-міністра, то урядова фракція мусить змінити лідера.

"Можна згадати, коли йшли у відставку такі великі політики як Маргарет Тетчер, Тоні Блер, рейтинг яких на момент відставки був нижчим, ніж нинішній рейтинг довіри Яценюка, судячи з вашого опитування. Вони йшли у відставку, коли розуміли, що їхні фракції не можуть надати їм підтримку, що вони можуть програти посаду лідера партії. Але вже точно лідери партій не йдуть у відставку, коли цього хочуть лідери інших партій.

Жодна з цих умов не була виконана: парламент не відправив Яценюка у відставку, а "Народний фронт" зберігає Арсенія Яценюка як свого лідера...

Хто взагалі в цих умовах мусить піти у відставку? Лідери тих фракцій, які не змогли забезпечити голосування власних фракцій за відставку Кабінету Міністрів. Якщо взагалі було таке солідарне рішення... Не в повному складі проголосувала фракція БПП, і це питання персональної відповідальності. Було рішення за відставку уряду - ситуація одна, якщо не було - інша.

За яких умов мають відбутися дострокові вибори?

За двох умов - якщо не вдається сформувати новий уряд, а старий втрачає легітимність, ми ступаємо на дуже слизький шлях правових рішень, які взагалі не мають жодної констатації в законодавстві. Після зміни Конституції регламент вичистили. А після, коли ми повернулися до парламентсько-президентської республіки, - в законі про регламент немає згадки про коаліцію. Тому жодних правових підстав для того, щоб розпускати парламент у разі, якщо коаліція розпадається, взагалі немає.

І другий варіант. Я пам'ятаю ситуацію, коли в Німеччині була владна коаліція: соціал-демократи і "вільні демократи". А потім вони розлучилися. І вирішили укласти коаліцію з Християнсько-демократичною партією. Але оскільки на вибори вони йшли під гаслом, що буде створено коаліцію з соціал-демократами, вийшло, що вони обманюють виборців. І негайно пішли на позачергові вибори. Де підтвердився мандат малої коаліції.

Кажуть, що прем'єр-міністром України має бути іноземець (наприклад, називають Михайла Саакашвілі). Необхідно проводити вибори, щоб цей мандат підтвердили виборці. Тому що ми за них не голосували - ні за іноземця, ні зокрема за Михайла Саакашвілі.

Право політичних сил висувати таких людей, а право громадян - погоджуватися або не погоджуватися..." - сказав Портников.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram