ГоловнаПолітика

В Україні відсторонили першого суддю за результатами тестування

Слугу Феміди з Херсона відправили вчитися

В Україні відсторонили першого суддю за результатами тестування
Фото: trud-ost.ru

В Україні відсторонили від здійснення правосуддя першого суддю за результатами кваліфікаційного оцінювання.

24 лютого кваліфікаційна палата Вищої кваліфікаційної комісії суддів оголосила результати первинного кваліфікаційного оцінювання перших 9 суддів. Сім з них пройшли тестування, для однієї судді визначення результатів відкладено, а одна слуга Феміди оцінювання не пройшла.

Це Ольга Бідніна - суддя Суворовського районного суду Херсона. Комісія відсторонила її від здійснення правосуддя і направила в Національну школу суддів України для проходження перепідготовки, яка триватиме до 22 серпня. Після навчання суддю чекає повторне оцінювання.

Нагадаємо, кваліфікаційне оцінювання суддів, передбачене ухваленим у лютому 2015 року законом "Про забезпечення права на справедливий суд", стартувало 17 лютого. Його мусять пройти всі 8000 суддів в Україні.

Оцінювання складається з трьох етапів - письмового тестування на знання суддею усталених правових позицій Верховного Суду і практики Європейського суду з прав людини; практичного завдання, яке зводиться до обговорення на засіданні змодельованої справи; вивчення комісією суддівського досьє.

Якщо суддя успішно пройде всі ці етапи, він підтвердить, що посідає в системі судочинства своє місце. Якщо ж ні, його чекає проходження перепідготовки в Національній школі суддів з подальшим повторним оцінюванням. У разі повторного провалу ВККС мусить просити Вищу раду юстиції розпочати процедуру звільнення судді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram