ГоловнаПолітика

Кабмін звільнить нардепа Чумака з Антикорупційного агентства

Запуск необхідного для безвізового режиму органу знову відкладається

Кабмін звільнить нардепа Чумака з Антикорупційного агентства
Виктор Чумак
Фото: dyvys.in

Уряд скасує призначення депутата Верховної Ради Віктора Чумака членом Національного агентства з питань запобігання корупції. Раніше Чумак відмовився входити в це агентство, хоча його відібрали на конкурсі.

"Народний депутат України Віктор Чумак вибрав між роботою в органі боротьби з корупцією та роботою у статусі депутата Верховної Ради статус депутата Верховної Ради... Дуже шкода, що не вдається запустити роботу національного агентства запобігання корупції, тому я буду пропонувати уряду скасувати розпорядження і звільнити Чумака з органу, у який він обирався", - сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду в середу.

За словами Яценюка, доведеться знову проводити конкурс на заміщення вакантної посади в агентстві.

Головне завдання Антикорупційного агентства - перевірка декларацій про доходи держслужбовців, моніторинг їхнього способу життя. Функціонування Антикорупційного агентства - одна з вимог Євросоюзу для введення безвізового режиму.

Однак уряд вже рік не може створити агентство - щоразу навколо обрання його членів виникають скандали. Спочатку громадські організації домоглися скасування першого конкурсу, звинувативши уряд в намірі створити "ручне" Антикорупційне агентство. Потім конкурсна комісія змогла обрати лише трьох із п'яти членів агентства - Віктора Чумака, Олександра Скопича і Наталії Корчак.

Ще двох членів, як заявив міністр юстиції Павло Петренко в середу, мають обрати до кінця березня - конкурс щодо їхнього обрання оголосили наприкінці грудня. Наразі на дві вакантні посади претендує 10 людей.

Тепер же уряд збирається оголосити ще один конкурс у зв'язку з відмовою Чумака працювати в агентстві.

Україна розраховує отримати безвізовий режим в середині 2016 року, однак запустити Антикорупційне агентство до цього часу навряд чи вдасться.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram