ГоловнаПолітика

Апеляційний суд не прийняв апеляцію ГПУ на закриття справи Юри Єнакіївського

Генпрокуратура подала скаргу до Вищого спецсуду

Апеляційний суд не прийняв апеляцію ГПУ на закриття справи Юри Єнакіївського
Фото: Макс Левин

Апеляційний суд Києва не прийняв до розгляду апеляцію Генеральної прокуратури на рішення Солом'янського районного суду Києва про закриття кримінального провадження проти колишнього депутата Верховної Ради від Партії регіонів Юрія Іванющенка (також відомого як Юра Єнакіївський).

Про це повідомив начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

"Апеляційний суд навіть не прийняв до розгляду нашу скаргу", - сказав він.

Горбатюк висловив обурення таким рішенням суду, зазначивши, що раніше в аналогічній справі Апеляційний суд ухвалював протилежне рішення.

У зв'язку з цим Генпрокуратура подала скаргу до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ. До винесення рішення цим судом ГПУ не має наміру закривати кримінальне провадження проти Іванющенка.

Нагадаємо, 27 січня суд вирішив закрити кримінальне провадження проти Іванющенка від 21 лютого 2015 року. Воно стосувалося незаконного збагачення на суму 72 млн швейцарських франків і організації розкрадання 170 млн гривень держкоштів, отриманих від продажу квот Японії на викиди парникових газів. Суд погодився з доводами захисників, що ГПУ за рік не змогла нічого зробити, щоб зібрати докази провини колишнього депутата.

За даними видання "Наші гроші", органи правосуддя розслідують ще кілька кримінальних справ, пов'язаних з Іванющенком, але у жодній з них він не є основним фігурантом. Його підозрюють у розтраті майна, незаконному збагаченні в особливо великих розмірах, одержанні неправомірної вигоди посадовою особою.

З січня 2015 року він перебуває у розшуку.

Раніше голова МВС Арсен Аваков заявляв, що Іванющенко організовував і фінансував "тітушок", які викрадали, били і вбивали активістів Майдану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram