ГоловнаПолітика

Поголовного розчарування в суспільстві немає, - віце-президент Інституту Горшеніна

Експерти відзначають позитив, що українці готові терпіти труднощі заради реформ

Поголовного розчарування в суспільстві немає, - віце-президент Інституту Горшеніна
Алексей Лещенко
Фото: Макс Требухов

Віце-президент Інституту Горшеніна Олексій Лещенко заявив, що рейтинг президента Петра Порошенка може збільшитися на наступних президентських виборах. Про це він сказав під час презентації результатів соцопитування Інституту Горшеніна у вівторок, 23 лютого.

Аналізуючи результати опитування, він зазначив, що сьогодні рейтинг Порошенка, за даними Інституту Горшеніна, становить 17,2%.

"Не дивлячись на високий рівень недовіри і несхвалення роботи основних інститутів влади, рейтинг президента Порошенка залишається найвищим. На нашу думку, це свідчить про те, що немає повального розчарування в суспільстві, це свідчить про незмінність вибору українців. Понад те, ми розуміємо, що зазвичай у точці самовизначення, коли будуть справжні президентські вибори, рейтинг президента має потенціал до зростання", - зазначив Лещенко.

Крім того, він звернув увагу, що шість політичних сил ("Народний фронт", "Відродження", "Народний контроль", Аграрна партія, "Наш край" і ДемАльянс) мають однаковий рейтинг - у рамках статистичної похибки.

"Серед цих шести політичних сил абсолютно різноспрямовані партії, які десь і популістську, і проукраїнську, і відверто націоналістичну риторику сповідують... І тому головний виклик владі зараз, я процитую мою колегу Соню Кошкіну, - знайти національний консенсус, загальну платформу, яка б об'єднала більшу частину суспільства", - сказав Лещенко.

Що стосується рейтингу партій коаліції, то, на думку віце-президента Інституту Горшеніна, дострокові вибори їм зараз не вигідні.

"У кожному опитуванні ми ставимо запитання: чи вважаєте ви, що Україна рухається в правильному чи неправильному напрямку. І треба сказати, що за рік нічого не змінилося, в середньому 65-70% вважають, що Україна рухається в неправильному напрямку. Це - сприятливе підґрунтя для популістських проектів. Політичний проект, який спекулюватиме на таких настроях цих виборців, він має потенціал отримати велику кількість виборців", - заявив експерт і додав, що "це можна трактувати, як певну політичну незрілість суспільства".

Водночас, за результатами опитування, Лещенко бачить позитив у тому, що українці готові терпіти матеріальні труднощі заради успіху реформ.

"Для того, щоб проводилися реформи, не потрібно 100% підтримки суспільства. Досить 12-15%. В Україні на сьогодні 22%. І в цьому ми бачимо позитив", - підсумував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram