ГоловнаПолітика

70% українців негативно сприймають розвиток ситуації у країні

При цьому населення країни не готове терпіти злидні заради позитивних змін

Майже 70% українців вважає, що Україна рухається в неправильному напрямку, з них 39% твердо впевнені в цьому. Про це свідчить соцопитування Інституту Горшеніна, результати якого оприлюднили у вівторок..

Тільки п'ята частина опитаних позитивно сприймає розвиток ситуації у країні. 20,4% опитаних вважають правильним вектор руху України. З них 5,5% вважають, що країна точно рухається в правильному напрямку, і 14,9 - швидше в правильному.

Тільки 21,2% вважають, що в Україні проводяться реальні реформи. З них 3,4% вважають, що точно проводяться і 17,8% - швидше проводяться. 71,5% вважає, що реформи не проводяться. З них 29,9% - що скоріше не проводяться і 41,6% - точно не проводяться.

В опитуванні, проведеному торік, Інститут ставив аналогічне питання і отримав аналогічні цифри. У лютому 2015 року 20,2% вважали, що реформи проводяться і 70,8% - не проводяться. При цьому існує тенденція погіршення сприйняття проведення реформ тими, хто вважає, що реформи не проводяться: "скоріше ні" у 2015 році відповіли 44,0%, у 2016-му - 29,9%, а «точно ні» у 2015-му - 26,8 %, у 2016 році - 41,6%.

Під час якісних досліджень (фокус-груп) респонденти переважно відзначають прогрес у реформі поліції й армії.

Експерти Інституту також зазначають, що більшість респондентів не готові пожертвувати своїм добробутом заради реформ. Тільки п'ята частина суспільства готова терпіти матеріальні труднощі заради успіху реформ (22,1%), майже три четвертих населення не готові це робити (73,1%). Це створює широке поле можливостей для діяльності сил, які тяжіють до популізму.

Всеукраїнське соціологічне дослідження на тему "Суспільно-політичні настрої населення України" проводилося з 8 по 17 лютого 2016 року. Всього згідно з вибіркою, з урахуванням основних соціально-демографічних характеристик населення України, було опитано 2000 респондентів у віці від 18 років, у всіх регіонах України (без урахування населення окупованих територій АР Крим, Донецької та Луганської областей). Квотами були регіон проживання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/-2,2%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram