ГоловнаПолітика

Апарат Ради не знає, чи існує коаліція

Скільки депутатів залишилося в більшості, досі незрозуміло.

Апарат Ради не знає, чи існує коаліція
Лидеры партий, сформировавших коалицию
Фото: rada.gov.ua

Апарат Верховної Ради не має інформації про те, скільки парламентаріїв залишилося в коаліції.

"Не можемо надати вам вичерпну відповідь про персональний склад коаліції депутатських фракцій "Європейська Україна" у Верховній Раді 8-го скликання, винятковим розпорядником такої інформації наразі залишається її керівництво", - сказано у відповіді апарату Ради на запит Українських Новин.

У ній наголошено, що регламент коаліції передбачає створення секретаріату, який мав здійснювати її організаційно-технічне та інформаційно-аналітичне забезпечення. Однак апарат не має документів про створення такого органу.

Апарат Верховної Ради повідомив, що станом на 19 лютого надійшли документи про вихід Радикальної партії, "Самопомочі" і "Батьківщини" зі складу коаліції. Крім того, п'ятеро депутатів подали заяви про вихід з коаліції: Дмитро Добродомов, Богдан Матківський, Олег Мусій, Олександр Сугоняко і Сергій Каплін.

На запитання, чи вважають виключеними зі складу коаліції тих депутатів, які вийшли або були виключені зі складу фракцій-членів коаліції, апарат відповів, що текст угоди про коаліцію депутатських фракцій "Європейська Україна" не дає відповіді на це питання.

Нагадаємо, вранці 19 лютого голова Верховної Ради Володимир Гройсман офіційно оголосив про вихід фракції "Самопоміч" з коаліції. 18 лютого спікер зачитав заяву "Батьківщини" про вихід із парламентської більшості. Однак виявилося, що про вихід фракції Радикальної партії з коаліції офіційно оголошено не було.

Коаліція може існувати, допоки під документом про її створення є підписи 226 народних депутатів. У фракціях "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт" і "Радикальна партія Олега Ляшка" разом 238 депутатів. Крім того, підписи кількох депутатів, яких виключили з фракцій коаліції, наприклад Ганни Гопко, залишаються під коаліційною угодою.

Перший віце-спікер Верховної Ради Андрій Парубій 19 лютого перед виходом парламенту на тритижневу перерву заявив, що під коаліційною угодою стоять понад 226 підписів.

"Юридично коаліція існує. Підстав у керівництва парламенту оголошувати про розпад коаліції немає. Ми працюємо і будемо працювати далі", - заявив Парубій.

Якщо протягом місяця з моменту юридичного розпаду коаліції нову більшість не буде сформовано, Президент отримає право розпустити парламент. Однак цим правом він може не скористатися. Петро Порошенко вже заявив, що розпустить парламент лише в крайньому разі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram