ГоловнаПолітика

Фінансування партій з бюджету - елемент боротьби з корупцією, - Яценюк

Новацію випробують уже цього року.

Фінансування партій з бюджету - елемент боротьби з корупцією, - Яценюк
Фото: Сергей Нужненко

В Україні вдалося зруйнувати системну мафіозну корупцію у верхніх ешелонах влади. Але щоб стати європейською державою, необхідно боротися з корупцією, яка стосується кожного громадянина. Про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк у "10 хвилинах" у неділю, 21 лютого, повідомляє прес-служба КМУ.

"Коли у вас вимагають хабар у дитячому садку, в школі, в лікарні, на митниці, в податковій інспекції - це знищує майбутнє держави і не дає можливості країні підвищити соціальні стандарти і зробити Україну успішною", - йдеться в заяві.

При цьому прем'єр окремо зачепив питання корупції в державних компаніях.

"Ми зробили безпрецедентні кроки, коли одна з найбільших державних компаній, НАК «Нафтогаз України» нарешті стала прибутковою й у ній немає олігархів, які висмоктували гроші з ваших кишень і перекачували їх в офшори", - заявив Яценюк.

"50 найбільших державних компаній отримають нових незалежних, політично незаангажованих керівників. Ми повинні провести процедуру приватизації для того, щоб залучити іноземні інвестиції, для того, щоб створити нові робочі місця, і для того, щоб подолати так само політичну корупцію, яка існує в державних компаніях", - додав також він.

Крім того, за словами прем'єра, уряд прийняв рішення розпочати фінансувати цього року політичні партії з державного бюджету, щоб народні депутати «не годувалися з рук бізнесменів і олігархів".

«Усі новостворені антикорупційні органи повинні жорстко і нещадно боротися з будь-якими спробами політичної корупції з боку чиновників, членів парламенту або будь-яких політичних діячів», - резюмував прем'єр-міністр України.

Нагадаємо, закон про держфінансування партій Верховна Рада прийняла в жовтні минулого року. Право на фінансування з 1 липня 2016 року одержали партії, які на парламентських виборах 2014 року пройшли у Верховну Раду (подолали 5% бар'єр). Така ініціатива обійдеться кожному українцеві у 80 копійок на місяць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram