ГоловнаПолітика

Яценюк визнав свою провину за несповнені надії Майдану

"Ми не досягли всього, на що сподівався український народ. І тут є частина моєї провини".

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк присвятив свою недільну 10-хвилинку на ТБ досягненням України за два роки, що минули після перемоги Революції гідності. Під час промови він визнав, що винен у тому, що владі не вдалося реалізувати всі надії Майдану.

"Буду з вами відвертим. Звичайно, ми не досягли всього того, чого хотіли і на що сподівався український народ. І тут є частина моєї провини, яку я визнаю", - заявив він.

При цьому він наголосив, що країна все-таки змінилася за останні роки на краще.

"Коли ми говоримо про європейську Україну, хто міг подумати два роки тому, що ми все-таки підпишемо угоду про політичну асоціацію з Європейським Союзом, що українська економіка стане частиною об'єднаної європейської економіки і українські громадяни отримають право безвізових поїздок у ЄС. Що ми просто з вами станемо європейцями. Що ми з нашим українським біометричним паспортом будемо перетинати кордони Європейського Союзу без віз, без перешкод і будемо відчувати себе гідними членами великої європейської сім'ї. Ми це зробили. І цей курс є незворотним. Нікому ніколи не вдасться повернути Україну в радянське чи проросійське минуле. Це незалежна суверенна держава, і це є досягнення кожного з вас", - сказав він.

"Україна стала насправді незалежною державою. Раніше ми були фактично під зовнішнім управлінням РФ. Сьогодні Україна - це незалежна і суверенна країна. Це держава, яка бореться проти російської військової агресії. Це країна вільних людей, людей, які перемогли в Революції гідності", - додав прем'єр.

Він підкреслив, що Україна більше не залежить від Росії ні через газ, ні економічно, ні в економічній політиці.

Також була зруйнована модель, яка дозволила Вікторові Януковичу узурпувати владу для себе і своєї сім'ї. "Ми пішли шляхом передачі повноважень від центральної влади на місцях. І цей процес називається децентралізацією. Ми передали туди повноваження, ми передали на місця кошти, ми передали на місця безпосередньо відповідальність перед громадянами країни у своєму місті, селі та в місті", - сказав Яценюк.

Також прем'єр навів як приклад вдалих реформ нову поліцію і відновлення армії.

Нагадаємо, що Верховна Рада не змогла звільнити Кабінет Міністрів Яценюка, і тепер він отримав можливість працювати мінімум до вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram