ГоловнаПолітика

Порошенко пообіцяв не допустити припинення розслідування злочинів проти Майдану з 1 березня

За даними ГПУ, щодо подій листопада 2013 - лютого 2014 років було винесено 18 вироків проти 26 осіб

Порошенко пообіцяв не допустити припинення розслідування злочинів проти Майдану з 1 березня
Фото: пресс-служба Президента

Президент Петро Порошенко пообіцяв не допустити припинення розслідування злочинів силовиків під час Революції гідності через вступ в силу закону про створення Державного Бюро розслідувань у нинішній редакції.

Про це він заявив на зустрічі з сім'ями Героїв Небесної Сотні, повідомляє офіційний сайт Президента.

Порошенко зазначив що, за даними Генпрокуратури, щодо подій листопада 2013 року - лютого 2014 було винесено 18 вироків проти 26 осіб, в 84 справах розслідування завершено і вони розглядаються в судах, а ще 11 справ передано до суду, і в лютому повинні початися судові розгляди.У 63 провадженнях триває досудове розслідування. Ще 16 людей перебувають під вартою в СІЗО, з них шість співробітники "Беркуту" і п'ятеро "тітушок", також стосовно 13 беркутівців та 8 "тітушок" зараз розглядаються справи.

"Перші із злочинців, які вбивали українських Героїв, нарешті ув'язнені. Підкреслюю: жоден з них не залишиться безкарним", - заявив Порошенко.

Президент також зазначив, що за його поданням Верховна Рада повинна прийняти спеціальний закон про заочне правосуддя. Зараз його можна почати тільки проти осіб, оголошених у міжнародний розшук Інтерполом.

"Це не може запобігати тому, щоб злочинці ховалися в Росії. Навіть якщо Інтерпол не оголосив Якименка, Захарченка, ми починаємо процедуру суду, докази зібрані, і обвинувальний вирок повинен бути прийнятий, тому що не тільки командири "Беркуту", командири внутрішніх військ, міліції повинні нести за це відповідальність, а й той злочинець, який організував і видав наказ про видачу зброї", - наголосив Порошенко.

Він також зазначив, що під його особливою увагою перебувають покарання суддів, які виносили незаконні вироки автомайданівцям і сприяли тортурам затриманих міліцією активістів.

"Ніхто не уникне відповідальності. І це робиться не з почуття помсти, а ми це робимо для того, щоб ніколи більше в Україні проти власного народу силовики не підняли зброю, щоб це було потужним щепленням для того, щоб Україна назавжди залишилася демократичною державою", - наголосив Президент.

Нагадаємо, в п'ятницю Рада пішла на двотижневу перерву, не вирішивши проблему з невідповідністю повноважень створюваного Державного бюро розслідувань і Генеральної прокуратури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram