ГоловнаПолітика

Яценюк не має наміру підвищувати соцстандарти

Прем'єр заявив, що виконати держбюджет буде складно.

Яценюк не має наміру підвищувати соцстандарти
Фото: Ольга Якимович

Уряд не планує додатково підвищувати соцстандарти 2016 року, посилаючись на падіння сировинних ринків і ціни на нафту.

Згідно із законом про держбюджет на 2016 рік, розміри мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму зростуть на 12,5%. Однак значне підвищення передбачено лише в грудні 2016 року. І якщо зараз прожитковий мінімум становить 1 330 гривень, то з 1 травня він повинен вирости до 1 399 гривень, а з 1 грудня - до 1 496 гривень. Мінімальна зарплата зараз дорівнює 1 378 гривень. З 1 травня вона зросте до 1 450 гривень, з 1 грудня - до 1 550 гривень.

Під час години запитань до уряду у Верховній Раді прем'єр Арсеній Яценюк заявив, що додатково підвищити соцстандарти цього року буде складно.

"Яка мета в нас цього року? Цього року передусім потрібно зберегти цінову стабільність. Якір інфляції для нас - 12%... Ми збільшуємо цього року соціальні стандарти теж на 12%, для того щоб компенсувати зростання цін і тарифів. Зараз, на цьому етапі в нас додаткового ресурсу немає у зв'язку з істотним падінням цін на нафту, у зв'язку з обвалом світових цін на основні експортні позиції України нам буде дуже складно виконати держбюджет. Якщо виконання держбюджету буде кращим, ніж ми очікували, ці кошти ми спрямуємо на соціальні виплати", - сказав він.

При цьому Яценюк назвав джерело, за рахунок якого можна підвищити соціальні стандарти, профінансувати армію, почати програми створення робочих місць. За його словами, це 1,5 млрд доларів Віктора Януковича і його оточення, які арештовано в Ощадбанку, але на які немає судового рішення про конфіскацію. Він попросив правоохоронні органи конфіскувати ці активи, а Раду - прийняти закон, який полегшив би це. Після цього, за словами Яценюка, Кабмін зарахує кошти в держбюджет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram