ГоловнаПолітика

Байден схвалив відставку Шокіна

США вимагають від української влади продемонструвати єдність.

Байден схвалив відставку Шокіна
Фото: president.gov.ua

Віце-президент США Джозеф Байден у телефонній розмові з Президентом України Петром Порошенком схвалив рішення відправити генпрокурора Віктора Шокіна у відставку.

"Віце-президент схвалив рішення Президента Порошенка про заміну генпрокурора Шокіна, яке відкриває шлях до необхідних реформ в органах прокуратури", - йдеться в комюніке Держдепу про зміст розмови. У повідомленні прес-служби Президента України не згадано слів Байдена про Шокіна.

Також Байден привітав ухвалення Верховною Радою антикорупційного законодавства. Він закликав продовжувати рух позитивною траєкторією, що має включати успішну імплементацію нового законодавства і прогрес у боротьбі з корупцією. Байден зазначив, що для цього в українській владі повинна існувати єдність і стабільність.

Віце-президент США засудив ескалацію на Донбасі, яка призвела до погіршення гуманітарної ситуації. Байден також зазначив, що російсько-сепаратистські сили не забезпечують ОБСЄ повний доступ у райони, що перебувають під їхнім фактичним контролем.

Байден при цьому наголосив, що виконання Мінських домовленостей - найкращий спосіб урегулювати конфлікт.

Нагадаємо, 16 лютого Президент Петро Порошенко попросив Шокіна написати заяву про відставку. З'явилася неофіційна інформація, що Шокін до цього прохання прислухався, проте згодом стало відомо, що генпрокурор перебуває у відпустці. Коли він повернеться на роботу, невідомо.

За Конституцією, Президент призначає та звільняє генпрокурора за згодою Верховної Ради.

Якщо парламент цього тижня не розгляне відставку Шокіна, то опісля зможе зробити це щонайшвидше 15 березня, коли заплановане чергове пленарне засідання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram