ГоловнаПолітика

Яценюк запропонував Ляшкові повернутися в коаліцію

У "Радикальної партії" заявили, що готові до переговорів

Яценюк запропонував Ляшкові повернутися в коаліцію
Фото: batkivshchyna.com.ua

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявляє про переговори щодо повернення "Радикальної партії Олега Ляшка" до парламентської коаліції.

Про це він заявив під час урядової наради, передає телеканал "112 Україна".

Прем'єр повідомив, що вже зустрічався з цього питання з президентом, з керівниками фракцій "БПП", "Народний фронт", і з самим Ляшком.

"Він (Ляшко, - ред.) заявив про те, що вони готові до переговорів щодо переформатування коаліції і нового доповнення до коаліційної угоди, згідно з новими правилами і принципами. І наші правила і принципи вже озвучував уряд протягом останніх двох тижнів - це чесність, прозорість, а не корумпованість і реальні кроки щодо реформ", - заявив Яценюк.

Він також назвав те, що відбувається у Верховній Раді, "боротьбою за владу" і закликав усіх партнерів по коаліції і президента до єдності.

"Політична війна всіх проти всіх - це війна проти країни. Треба навчитися перегортати сторінку і закопувати сокиру війни, а то цією сокирою самі собі ногу відрубаємо. Криза - це завжди можливість, і ми зобов'язані використовувати цю можливість. Ми, як уряд, заявили про свої принципи, це нова якість української політики, це сильний Кабінет Міністрів, який має сильну підтримку парламенту і президента на шляху проведення реформ. Ми маємо всі можливості це зробити, і я сподіваюся, що президент підтримає цю позицію", - заявив Яценюк.

Нагадаємо, коаліція "Європейська Україна" була заснована 27 листопада 2014 року з п'яти фракцій: "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", "Самопоміч", "Батьківщина" і "Радикальна партія". "Радикальна партія" пробула в коаліції з грудня 2014-го по вересень 2015 року.

Сьогодні про вихід із коаліції заявила "Батьківщина". Таким чином, зараз коаліція включає БПП, "Народний фронт" і "Самопоміч".

Угода про коаліцію не передбачає автоматичного розвалу коаліції у разі виходу з неї однієї чи навіть кількох фракцій, якщо її кількісний склад не стає меншим, ніж вимагає Конституція (226 осіб). Для розпаду коаліції потрібно її власне рішення, припинення повноважень Ради восьмого скликання або скорочення кількості депутатів нижче за 226 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram