ГоловнаПолітика

Посол ЄС розкритикував ухвалений Радою закон про декларації

Томбінський не оцінив скасування кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях

Посол ЄС розкритикував ухвалений Радою закон про декларації
Фото: Макс Левин

Посол Європейського Союзу Ян Томбінський розкритикував ухвалений Верховною Радою законопроект, який на рік скасовує кримінальну відповідальність за неправдиве декларування.

"Ухвалений закон про електронні декларації (3755) викликає розчарування, він не відповідає зобов'язанням у боротьбі з корупцією, взятим керівництвом України. Необхідні негайні заходи для встановлення ефективної системи перевірки декларацій про доходи та забезпечення виконання Національним антикорупційним агентством своєї місії щодо запобігання та виявлення корупції", - йдеться в заяві посла.

Законопроект №3755 спочатку внесли у Раду для єдиної мети - скасувати поправку, яка переносила введення електронного декларування на 2017 рік. Однак безпосередньо перед голосуванням його автор - нардеп Вадим Денисенко - повністю переписав проект і зачитав його з голосу з трибуни.

Зокрема, він запропонував прибрати з Кримінального кодексу статтю 366-1 "Декларування недостовірної інформації" і ввести статтю 366-2 під аналогічною назвою й аналогічного змісту. Ця стаття набуває чинності лише з 1 січня 2017 року, тобто недостовірне декларування не буде кримінально караним як мінімум до кінця року.

Також цей закон позбавляє декларантів необхідності вказувати місце реєстрації та фактичного проживання. Замість цього треба буде прописати тільки зареєстроване місце проживання. Також підвищується поріг для декларування цінностей, подарунків і грошових коштів з 50 мінімальних зарплат до 150 (зараз це 69 тисяч гривень і 207 тисяч гривень відповідно).

Посол Євросоюзу також розкритикував законопроект №4055, ухвалений за основу у вівторок. Головне нововведення, яке пропонувалося цим проектом, - це надання генеральному прокурору права двічі відхилити кандидатуру на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (і його заступників), відібрану номінаційною комісією.

Томбінський при цьому привітав ухвалення в першому читанні законопроектів №4054 і №4056, які приводять українське законодавство про спеціальну конфіскацію і про Агентство повернення активів у відповідність до європейського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram