ГоловнаПолітика

Імунітет для Яценюка

Спочатку на табло засвітилась цифра 247. Саме така кількість депутатів не схвалила звіт уряду Арсенія Яценюка. У повному складі не голосували лише прем’єрська фракція «Народний фронт» і група «Відродження». Не чекаючи продовження «вистави» під назвою «відставка Яценюка», що тривала вже четверту годину, більшість депутатів Опозиційного блоку почали покидати зал засідань.

За відставку Кабміну проголосувало 194 депутати. До «Народного фронту» і «Відродження» приєдналось 22 депутатів із БПП, більшість Опоблоку і групи «Воля народу». Репортаж із скандального засідання парламенту.

День звіту Кабміну 16 лютого починався в парламенті досить мляво. Навіть попри те, що під Верховною Радою майоріли прапори «Свободи» і «Простих людей» Сергія Капліна. Періодично останні наганяли емоцій, стукаючи по бляшаних бочках чи каструлях. Ба більше, два табори періодично заглушали одне одного своїми заявами в мікрофон.

До обіду ряди «свободівців» помітно порідшали. Випадково чи ні, але саме тоді – о 14.00 – в Будинку вчителя розпочався з’їзд партії.

О 16 годині, якраз на початок звіту уряду, колоною до Ради прийшли «соціально незахищені і просто незадоволені роботою Кабміну». До цього їх кілька годин збирали на Майдані Незалежності, довго рахували і шикували у колони. За що згодом видали «чесно зароблені» 150 грн. Попри те, що прийшли вони без жодних розпізнавальних знаків, у кулуарах парламенту ширилася інформація, що це група підтримки одного колишнього прем’єр-міністра.

Вранці в кулуарах депутати неактивно коментували порядок денний. «Фронтовики» випромінювали впевненість і спокій. «Зустрів Ірину Луценко, сказала, що все буде добре… Всі залишаються», – коментував LB.ua один із нардепів «Народного фронту».

Напередодні як у БПП, так і в «Народного фронту» відбулися засідання фракцій.

З депутатами БПП спочатку розмовляв Президент, а потім прем’єр. «70% свого часу Порошенко присвятив розмові про важливість безвізових законів, які бажано ухвалити цього тижня. В п’ятницю ЄС розглядатиме питання про надання Україні і Грузії безвізового режиму. А з цим козирем і на вибори можна йти… А щодо Кабміну він (Порошенко – ред.) хотів послухати нас, правда, зазначив, що йому вже все набридло», – розповідає один із нардепів БПП на правах анонімності.

За словами іншого співрозмовника, Арсеній Яценюк прийшов на фракцію, зазначивши, що має лише 30 хвилин, а далі йде до соратників. «Якщо ти приходиш до ворога, то хіба можна так от з порогу умови ставити…», – обурювався депутат.

В результаті БПП вирішив голосувати про незадовільний звіт уряду, а також ініціювати збір 150 підписів за відставку Кабміну і, у випадку поставлення цього питання на голосування, – підтримати його. При цьому раніше збір підписів за відставку уряду розпочала фракція «Самопомочі», однак президентська фракція вирішала не приєднуватися до колег. «Як це, щоб «Самопоміч» завалила Яценюка… а не БПП. Ми не можемо підписуватися під ними, не солідно», – пояснив один із нардепів БПП.

Зі своєю фракцією Яценюк спілкувався значно довше. «Під час зустрічі Арсеній Петрович казав, мовляв, я звісно не цукор, але альтернативи ж немає… І в притаманній жартівливій і образній манері пояснював: коаліція зараз має дві ноги в особі двох великих фракцій парламенту (показуючи при цьому вказівний і середній палець). Якщо забрати одну, продовжував він, загинаючи вказівний палець, що тоді залишиться…», – посміхаючись, розповідає один із депутатів НФ.

Підрахунок команди прем’єра станом на вечір понеділка свідчив: для відставки забракне 40-45 голосів. 

У вівторок «народнофронтівці» активно вимагали перед камерами запропонувати їм альтернативу. Мовляв, якщо не Яценюк, то хто? І доводили, що визнаючи Кабмін недієздатним, БПП розписується у власному провалі, адже 9 із 15 міністрів були призначені за квотою президентської фракції.

Що стосується «Батьківщини» і «Самопомочі», то їх позиція сформувалась задовго до дня голосування. І змінювати її партії наміру не мали. 

До обіду у парламенті тривало своєрідне змагання: хто збере за відставку більше підписів – БПП чи «Самопоміч». На перерву депутати пішли із 118 підписами у списку БПП, і 73 – від «Самопомочі». «Збір підписів - це, свого роду, шантаж. Переговори (між Порошенком і Яценюком – ред.) продовжуються, тож треба мати засоби тиску», – каже один із нардепів від БПП.

За інформацією LB.ua, зустрічі Порошенко і Яценюка проводилися і на передодні, і в день голосування. Крім того, лідерів фракцій збирав в кабінеті Володимир Гройсман.

«Боюсь, голосів ні під що не вистачає. Єдності немає», – зазначив один з нардепів НФ в перерві між ранковим і вечірнім засіданням.

Різко настрій «фронтовиків» змінився за кілька хвилин до початку звіту уряду. Петро Порошенко виступив зі зверненням, в якому заявив про необхідність цілковитого перезавантаження Кабміну, а також повідомив, що запропонував подати у відставку генеральному прокурору Віктору Шокіну. Крім цього, президент пообіцяв не розпускати парламент навіть у випадку розпаду коаліції.

На початку вечірнього засідання лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що наполягав на голосуванні так званого законопроекту про «партійну диктатуру» №3700. У свою чергу, Гройсман додав, що таке звернення йому надійшло від п’яти фракцій: БПП, «Народного фронту», «Батьківщини», Радикальної партії і «Самопомочі». І він поставив це питання на голосування у 27 (!) раз. Нарешті голоси в Раді таки знайшлися і на табло висвітилось: «Рішення прийнято». «Це був «борг» перед Ляшком за бюджет і, можливо, Конституцію, голоси під яку віддала його фракція…», – переконаний один із позафракційних нардепів. Втім, згаданий закон потрібен не лише лідеру «радикалів», а й решті партійних вождів – він дозволить партійним лідерам виключати кандидатів у депутати з виборчих списків вже після виборів. Наприклад, БПП зможе виключити зі свого виборчого списку адвоката Геннадія Корбана Андрія Богдана, який є стоїть першим у черзі на отримання депутатського мандату, блокуючи можливий перехід когось із представників фракції в уряд.

Фото: Ольга Якимович

«Законопроект №3700 встановлює навіть не імперативний, а мало не рабська мандат для кандидата в депутати. Його суть дуже проста. Керівництво партії матиме право в проміжку після оголошення результатів виборів і до прийняття офіційної присяги виключати кандидатів зі списку. Тобто наприклад, порахувала ЦВК голоси і вийшло, що хтось проходить в Раду. Однак депутатом офіційно ти ще не став – для цього треба прийти в парламент і офіційно зачитати присягу. І ось тут-то керівництво партії може не допустити кандидата до отримання мандата», – пояснює нардеп Єгор Фірсов, який нещодавно вийшов з фракції БПП.

Після голосування за «партійну диктатуру» на трибуну вийшов Арсеній Яценюк. Він виступав 30 хвилин, перелічуючи усі досягнення свого уряду.

Фото: Ольга Якимович

– Закінчуйте, – після завершення відведеного для виступу часу спробував зупинити прем’єра Володимир Гройсман.

– Я ще п’ять хвилин, може це останній виступ… Послухайте, – попросив прем’єр.

– Нащо так песимістично, Арсеній Петрович, – віджартувався Гройсман, а депутати «НФ» зааплодували.

Потім по черзі на трибуну виходили голови усіх 15 комітетів парламенту і зачитували висновки, що були прийняті на їхніх засіданнях за результатами розгляду звіту Кабміну. Довго виступали і лідери фракцій. Після тривалого спічу Юрія Луценка, який виступав 10 хвилин замість 5 відведених, Володимир Гройсман запропонував для виступу стільки ж і решті керівникам фракцій – щоб розтягти задоволення від публічного «шмагання» уряду.

До голосування позиція більшості в парламенті була очевидною. І це підтвердили 247 голосів «за» визнання звіту уряду незадовільним. Щоправда, одразу після голосування по звіту уряду чимало представників Опоблоку покидали зал засідань.

Фото: Ольга Якимович

Коли Володимир Гройсман поставив на голосування внесення в порядок денний питання про висловлення недовіри Кабміну екс-спікер ВР, а нині представник групи «Воля народу» Володимир Литвин запропонував провести «сигнальне» голосування. «Давайте побачимо, скільки голосів є під це рішення», – провокував він спікера, вочевидь, ламаючи погоджений уже сценарій. Втім, Гройсман, який десятки разів погоджувався на подібну пропозицію з інших питань, не піддався: «Для чого щось пробувати? Проголосуємо і побачимо».

До речі, під час виступу з трибуни Литвин відзначився наступним висловлювання: "Мене лякає те, хто претендує на ці міністерські посади. Носяться зі списками і це мені нагадує одну історію. В одному з вузів, коли була звільнена посада декана факультету жартівник повісив оголошення: "У зв з вакантною посадою декана факультету кожна кафедра має висунути висунути свого члена і з винунутими членами з'явитися до деканату". От я дивлюся, як з висунутими членами від різних фракцій носяться між Банковою і Грушевського".

На табло засвітилось 194 при необхідних 226, і урядова ложа вибухнула сміхом.Таке рішення парламенту дає імунітет Кабміну ще на півроку. Тож наступне голосування за його відставку можна проводили лише у вересні.

Фото: Ольга Якимович

Прихильники відставки одразу заявили про союз Яценюка з колишніми регіоналами. Певна логіка у цьому є: лише вісім голосів із 43 за відставку дав Опоблок, 6 із 20 – «Воля народу» і жодного – «Відродження». Однак, якби проголосувала у повному складі фракція БПП, це не мало б жодного значення. Натомість фракція президента дала всього 97 голосів за відставку з 136-ти. При чому, не голосували люди, чия лояльність до Петра Порошенка поза всяким сумнівом: Юрій Демчак, Гліб Загорій, Борис Козир, Андрій Павелко, Олександр Третьяков. А також Володимир Гройсман, що найбільш показово.

«Щось пропонували всім… Я от міг зробити дві дороги на окрузі. Приходили певні люди, пропонували…», – покидаючи стіни парламенту, відверто зізнається один із позафракційний нардепів, який, втім, проголосував за відставку Яценюка.

«Знаєте анекдот про двох кумів? Один іншому каже: «Куме, споримо на сто баксів, що ви не зможете з’їсти гімно! Той їсть, виграє спір, а потім й собі каже: «А тепер ви – зможете?». Той їсть і повертає собі 100 баксів… Так от і ми, обливали одне одного брудом, наїлися гімна, а ситуація не змінилась…», – на прощання каже один із нардепів від «Народного фронту».

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram