ГоловнаПолітика

Генпрокуратура почала заочне розслідування проти Арбузова

Колишнього чиновника можуть засудити до 12 років в'язниці

Генпрокуратура почала заочне розслідування проти Арбузова
Фото: Макс Левин

Генеральна прокуратура почала заочне розслідування стосовно колишнього першого віце-прем'єр-міністра Сергія Арбузова. Про це у вівторок, 16 лютого, повідомила прес-служба ГПУ.

Справа стосується періоду його роботи на посаді голови Національного банку України. Арбузов підозрюється у розтраті майна в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу), що карається тюремним ув'язненням на термін від 7 до 12 років.

Раніше повідомлялося, що справа проти Арбузова пов'язана зі створенням телеканалу БТБ ("Банківське телебачення"), на яке витратили понад 117 млн грн з держбюджету. Ці гроші витрачалися на купівлю устаткування, надання послуг.

Нагадаємо, клопотання про початок процедури спеціального досудового розслідування щодо Арбузова Генпрокуратура направила до Печерського суду у травні минулого року. Ухвалення рішення у справі всіляко затягувалося.

На початку 2015 року Кримінальний процесуальний кодекс України було доповнено главою 24-1, яка передбачає процедуру спеціального досудового розслідування (in absentia), тобто можливість заочного засудження.

Процедуру заочного засудження після дозволу суду розпочато стосовно колишнього президента України Віктора Януковича, екс-міністра охорони здоров'я Раїси Богатирьової, колишнього заступника міністра доходів і зборів Андрія Ігнатова, голови "парламенту Новоросії" Олега Царьова та інших. За цією процедурою вже винесено перший заочний вирок - горлівського міліціонера-зрадника у листопаді засудили до 9 років в'язниці.

Нацбанк створив телеканал БТБ за Сергія Арбузова у 2011 році. Метою його створення було "інформаційне забезпечення громадян та суспільства своєчасною, достовірною та повною інформацією про політику Національного банку".

Постановою НБУ від 17 червня під час створення ТОВ "Банківське телебачення" було внесено 10 млн грн статутного капіталу. У липні 2011 року "Банківське телебачення" отримало супутникову ліцензію, у серпні - ефірну цифрову у загальнонаціональному мультиплексі МХ-5 з правом мовити у форматі високої чіткості HD.

У серпні 2015 року телеканал БТБ перейшов у власність Міністерства інформаційної політики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram