ГоловнаПолітика

Рада ухвалила за основу "безвізові" поправки про спецконфіскацію

Перелік умов для застосування такого заходу суттєво розширять

Рада ухвалила за основу "безвізові" поправки про спецконфіскацію
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада у вівторок ухвалила в першому читанні законопроект №4054 про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо вдосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації.

За проект, який входить у так званий "безвізовий пакет", проголосували 264 народні депутати.

Цей проект приводить питання спецконфіскації у відповідність з нормами європейського законодавства, повідомив з трибуни міністр юстиції Павло Петренко. "У цьому законі немає питань, які стосуються спецконфіскації без рішення суду, немає питань, які стосуються відбору майна людини без винесення вироку, немає страшилок про накладення огульного арешту на будь-яке майно. Навпаки, цей закон надає додаткові гарантії для третіх осіб у частині судового захисту і контролю слідчих", - заявив він.

Законопроект вносить зміни до статті 96-1 Кримінального кодексу, розширюючи умови для спеціальної конфіскації. Якщо у нинішній редакції вона може застосовуватися тільки у разі скоєння злочину (статті 146-150-1, 152-156, 190-192, 198, 201, 209-212-1, 222, 233, 255-260, 301-320, 354, 361-365-2, 368-369-3 Кримінального кодексу).

Як ідеться у пояснювальній записці, така редакція не враховує зобов'язання України згідно з конвенцією Ради Європи про відмивання грошей та про фінансування тероризму.

"Неврахування цих вимог автоматично означає невиконання 4-ї рекомендації Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (FATF), наданої Україні в рамках здійснення моніторингу відповідності законодавства стандартам у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) грошових коштів, отриманих злочинним шляхом", - наголошується в пояснювальній записці.

Крім того, у редакції чинної статті 96-1 КК не дозволяє застосовувати спеціальну конфіскацію активів у разі, якщо вони використовувалися або були отримані у результаті вчинення суспільно небезпечного діяння, яке містить тільки ознаки діяння, передбаченого КК. Йдеться про ситуації, коли особу за віком або за станом психічного здоров'я не можна притягнути до кримінальної відповідальності, оскільки вона не вважається суб'єктом злочину.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк відразу ж після ухвалення законопроекту про спецконфіскацію заявляв, що під час розгляду у Верховній Раді до нього внесли правки, які фактично вихолостили його.

Він попереджав, що Європейський Союз може забракувати цей закон, і Верховній Раді доведеться його змінювати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram