ГоловнаПолітика

Україна поскаржилася в ООН на репресії проти кримських татар

За два дні в Криму затримали 13 представників кримськотатарського народу.

Україна поскаржилася в ООН на репресії проти кримських татар
Фото: http://un.mfa.gov.ua

Делегація України направила офіційного листа голові Ради Безпеки ООН, в якому висловила глибоку стурбованість кричущою протиправною діяльністю російських окупаційних сил у Криму проти кримських татар, наслідком якої стали масові незаконні обшуки і безпідставні затримання 11 і 12 лютого 2016 р. тринадцяти громадян України - представників кримськотатарського народу.

Про це повідомляє прес-служба МЗС України.

У листі наголошується, що, грубо порушуючи права і свободи людей, які внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України стали заручниками російського окупаційного режиму на своїй рідній землі, Кремль у 21-му столітті повторює жахливі радянські репресії 30-х років 20-го століття, а також геноцид кримських татар 1944 р.

При цьому Кремль намагається приховати політику знищення кримськотатарського народу за ширмою удаваної боротьби з тероризмом.

Як наголошується в листі, Україна вимагає від Російської Федерації негайно припинити політичні репресії проти українських громадян і звільнити незаконно утримуваних під вартою Еміра Усейна Кука, Вадима Сірука, Енвера Бекирова, Ельдара Селямієва і Мусліма Алієва.

Делегація України закликає посилити спільний дієвий тиск на державу-окупанта.

"Адже те, що сьогодні відбувається в окупованому Криму, є не тільки грубим порушенням міжнародного права, а й разючим нехтуванням всіх загальнолюдських цінностей", - завершили дипломати.

Нагадаємо, 11 лютого в Криму відбулися обшуки в будинках кримських татар. Пізніше "прокурор" Наталія Поклонська заявила про затримання чотирьох осіб в межах кримінальної справи за фактом діяльності "терористичної організації "Хізб ут-Тахрір". Це не татари - це терористична організація. Ми не робимо розбивки за національністю", - заявила Поклонська.

Водночас муфтій України Саїд Ісмагілов повідомив про затримання 12 осіб, двох з яких після допиту відпустили. У Меджлісі назвали нинішні обшуки новою хвилею репресій проти кримських татар.

12 лютого обшуки у кримських татар тривають.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram