ГоловнаПолітика

НАБУ починає повторювати помилки Генпрокуратури, - адвокат Мартиненка

Юрист зіткнувся з нерозумінням детективами і керівництвом НАБУ своїх функцій і завдань

НАБУ починає повторювати помилки Генпрокуратури, - адвокат Мартиненка
Антикоррупционное бюро

Національне антикорупційне бюро України поступово стає піар-бюро гучних політичних справ.

Про це у фейсбуці написав адвокат Ігор Черезов, який представляє інтереси екс-депутата Миколи Мартиненка.

"НАБУ, задумане як солідний антикорупційний орган, наразі демонструє професіоналізм. Під час своєї адвокатської діяльності я і мої колеги зіткнулися з нерозумінням детективами і керівництвом НАБУ своїх функцій і завдань. Зокрема, на допитах детективи йдуть за заздалегідь написаним сценарієм і ставлять питання, які іноді суперечать здоровому глузду. Наприклад, я був на допиті з одним зі свідків, у якого детектив з'ясовував обставини знайомства з високопоставленим чиновником. Свідок пояснив, що знайомий з ним з дитинства, з десяти років, після чого детектив НАБУ ставить запитання з підготовленого кимось списку - "за яких обставин ви познайомилися у десятирічному віці?". Мій клієнт чесно відповів - "у пісочниці", - розповів адвокат.

"Приблизно така сама ситуація і з піаром НАБУ навколо неіснуючої "справи проти Мартиненка". Він проходить виключно як свідок, ходить на всі нечисленні допити і надає слідству всю інформацію. З таким самим успіхом він може бути і свідком у справі, наприклад, про ДТП. Однак це не означає, що, якщо він бачив аварію, то він її і влаштував", - підкреслив адвокат.

"НАБУ починає повторювати помилки Генеральної прокуратури України - звучить багато гучних і непрофесійних заяв, в тому числі таких, що не відповідають дійсності. Заяви керівництва НАБУ на прес-конференціях і заяви прес-служби мають характер або розголошення таємниці слідства, або надання завідомо недостовірної інформації. Наприклад, про нібито правові запити за кордон у справах, до яких незрозумілим чином прив'язують Миколу Мартиненка. Хоча справ проти нього немає і, наскільки я знаю, ці запити поки що не направляли. У справах інших моїх клієнтів слідчі дії ведуться так само хаотично", - заявив Ігор Черезов.

"Складається враження, що НАБУ отримало команду регулярно викидати у ЗМІ будь-які згадки про Мартиненка, а якщо їх немає - то вигадувати. Це робиться не тільки для піару НАБУ, але й для перемикання уваги громадськості з інших справ".

Адвокат вважає, що "суспільство очікує від НАБУ високопрофесійної та незаангажованої роботи. А не функціонування ще одного правоохоронного органу, через який Європейський суд з прав людини завалять новими скаргами. ГПУ і судів для цього достатньо".

"Уже легендою в адвокатському середовищі став нещодавній випадок - обшук у іншого мого клієнта (не можу називати його ім'я). Детективи НАБУ фактично потрапили в дипломатичний скандал, коли примудрилися вранці вломитися з обшуком до квартири, яку мій клієнт здавав в оренду іноземним дипломатам. Добре хоч вломилися не на своєму бронтетранспортері з протитанковою гарматою. Мені довелося вмовляти переляканих іноземців не підключати дипломатичні важелі, щоб замнути цей скандал. Найцікавіше, що фактична адреса проживання мого клієнта таємницею для НАБУ не була і з обшуком саме до нього вони не прийшли", - розповів Ігор Черезов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram