ГоловнаПолітика

Тюремники просять Раду призупинити дію "закону Савченко"

Під дію цього закону потрапляє близько 50 тис. засуджених

Тюремники просять Раду призупинити дію "закону Савченко"
Фото: Макс Левин

Державна пенітенціарна служба просить Верховну Раду призупинити дію "закону Надії Савченко".

Про це заявив голова Державної пенітенціарної служби Володимир Палаганюк в інтерв'ю "Українським новинам".

"Мені, наприклад, як голові Пенітенціарної служби, він не зовсім зрозумілий і незрозумілі мотиви його ухвалення... Тому що під дію цього закону потрапляє близько 50 тис. засуджених і найближчим часом майже 6 тис. осіб звільнять за цим законом достроково. І я зараз вам скажу таку цифру: з 6 тис. засуджених кожен 6-й, який звільниться, був засуджений за вбивство", - зазначив Палаганюк.

На його переконання, цей закон "дуже дорого коштуватиме державі", оскільки мінімум 60% звільнених незабаром повернуться назад до в'язниці. Також у законі не прописано гарантії соціального облаштування злочинців, які достроково вийшли на волю.

"Ухвалювали нібито для того, щоб зменшити кількість заарештованих у СІЗО. Але виходять тільки ті, кого засудили. У СІЗО засуджених майже немає, тільки заарештовані, підслідні і підсудні, і вони не виходять на свободу. У нас 29 СІЗО, майже 16 тис. ув'язнених утримуються в них. З СІЗО наразі вийшло тільки 160 осіб. Це абсолютно не вплинуло на завантаження або розвантаження слідчих ізоляторів", - зазначив Палаганюк.

Він також підкреслив, що необхідно призупинити дію закону для внесення необхідних змін.

"Вносити зміни обов'язково треба. Які саме? Я не буду коментувати, вирішувати законодавцю. А взагалі-то на сьогодні було б раціонально його призупинити для доопрацювання і знайти якесь розумне вирішення цього питання в правовому полі. За прогнозами, найближчим часом ми звільняємо 809 вбивць і майже 500 осіб, засуджених за завдання тілесних ушкоджень, які призвели до смерті потерпілого, це практично ті самі вбивці... Ми випустимо майже 1 тис. грабіжників, майже 200 гвалтівників. Ось результати ухвалення цього закону", - додав Палаганюк. Нагадаємо, 24 грудня 2015 року набрав чинності закон, внесений у Раду депутатом Надією Савченко, заарештованою в Росії. Відповідно до закону, один день попереднього ув'язнення для засудженого може бути зарахований як два дні в термін основного покарання.

У січні 2016 року, відповідно до цього закону, вийшов із в'язниці суддя Ігоря Зварич, якого у 2011 році засудили до 10 років позбавлення волі за хабарництво. Крім того, 28 січня суд зменшив термін засудженому до 8 років в'язниці Андрію Слюсарчуку, відомому як "доктор Пі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram