ГоловнаПолітика

Всеправославний Собор не визнає канонічність Київського патріархату, - патріарх Філарет

Церковники зберуться у червні на Криті

Всеправославний Собор не визнає канонічність Київського патріархату, - патріарх Філарет
Фото: 24tv.ua

Питання визнання Київського патріархату канонічною церквою не розглядатиметься на Всеправославному Соборі (16 червня у Криті), як передбачалося раніше, через ультиматум патріарха Кирила.

Про це в інтерв'ю програмі "Лівий берег" із Сонею Кошкіною розповів патріарх УПЦ КП Філарет.

За його словами, нинішній Собор готувався майже 50 років й основою порядку денного стане тема єдності православ'я.

"Серед питань, які розглядатимуться: шлюб, піст, ставлення до сучасного світу. Усі вони вже вирішені - ми живемо в цьому. Просто буде зафіксовано те, що відбувається в дійсності. Для церкви ці питання не мають великого значення, вони не принесуть жодних змін", - зазначив патріарх.

А ось питання автокефалії, за його словами, породжує низку суперечок і йде у розріз з основною ідеєю Собору - демонстрацією єдності православ'я, саме тому від нього відмовилися на підготовчій зустрічі, яка проводилася в Женеві.

"Питання автокефалії не виноситиметься на майбутній Собор не тому, що в цьому зацікавлена українська церква, є ще й інші. Наприклад, Македонська церква проголосила автокефалію і має конфліктну ситуацію із сербською церквою. Чорногорська церква в такому самому становищі. З питань автокефалії немає єдиної думки, тому це питання на Собор не виноситься - може викликати розбіжності, тоді не буде єдності. А Собор скликається, щоб засвідчити єдність православ'я", - заявив патріарх Філарет.

Крім того, за словами голови УПЦ КП, складність питання канонізації української церкви полягає ще й у тому, що і Московський, і Константинопольський патріархат вважають себе "материнською церквою" відносно Києва, і Константинополь не визнає канонічність приєднання Київської митрополії до Московського Патріархату (події датовані 17-м століттям, - ред.).

Повну версію інтерв'ю з патріархом Філаретом дивіться сьогодні о 23:00 на телеканалі "24". Текстову версію очікуйте на сайті LB.ua найближчим часом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram