ГоловнаПолітика

ЦВК назвала перешкоди для довиборів трьох нардепів

Претендентам на округу Філатова, Атрошенка та Єремеєва доведеться почекати.

ЦВК назвала перешкоди для довиборів трьох нардепів
Михаил Охендовский
Фото: 24tv.ua

Центральна виборча комісія не планує оголошувати довибори народних депутатів у трьох мажоритарних округах через низку юридичних перешкод.

Як повідомив на брифінгу в четвер голова ЦВК Михайло Охендовський, комісія досі не отримувала постанови про припинення повноважень народних депутатів Бориса Філатова і Владислава Атрошенка, яких було обрано мерами Дніпропетровська та Чернігова відповідно, а також не отримувала юридичного підтвердження смерті парламентарія Ігоря Єремєєва.

За даними Охендовського, постанови про припинення повноважень Філатова й Атрошенка ще не підписав спікер Володимир Гройсман.

Що стосується округу, де було обрано Ігоря Єремеєва, який помер улітку 2015 року після падіння з коня, то ЦВК не має офіційного юридичного підтвердження факту смерті депутата.

Охендовський зазначив, що такий документ може надійти від Верховної Ради або будь-якої третьої особи. Відповідаючи на запитання журналістів, він зазначив: якщо таке свідоцтво є в апараті Верховної Ради, то парламент міг би надіслати його в ЦВК.

При цьому Охендовський сказав, що ЦВК сама з подібних питань ніколи не направляла звернення. Голова комісії не вважає це за доцільне з етичних міркувань. Окрім того, голова Центрвиборчкому звернув увагу, що закон не зобов'язує як ЦВК звертатися по такий документ, так і Верховну Раду передавати відповідний документ.

Нагадаємо, Єремеєва було обрано нардепом по округу у Волинській області, Філатова - в Дніпропетровську, Атрошенка - в Чернігові.

Рада позбавила Філатова мандата 24 грудня 2015 року, Атрошенко перестав бути нардепом 28 січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram