ГоловнаПолітика

Рада зробила кримінально караним вилучення матеріалів і техніки у журналістів

Загрожує в'язницею також злом електронної пошти або прослушка.

Рада зробила кримінально караним вилучення матеріалів і техніки у журналістів
Фото: Александр Рудоманов

Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність за незаконне вилучення зібраних, оброблених, підготовлених журналістами матеріалів, а також за вилучення технічних засобів, якими вони користуються у своїй професійній діяльності.

За прийняття в цілому законопроекту №1630 проголосували 240 депутатів за мінімально необхідних 226.

Такі злочини каратимуть штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (один мінімум - 17 гривень), арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років.

Окрім того, за переслідування журналіста у зв'язку з його професійною діяльністю каратимуть штрафом від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років.

Порушення таємниці листування або телефонних розмов журналістів загрожує позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.

Документом професійна законна діяльність журналіста визначена як систематична діяльність особи, пов'язана зі збором, одержанням, створенням, розповсюдженням, зберіганням або іншим використанням інформації з метою її поширення на невизначене коло осіб через друковані засоби масової інформації, телерадіоорганізації, інформаційні агентства та Інтернет.

Статус журналіста або його приналежність до засобу масової інформації підтверджується редакційним або службовим посвідченням чи іншим документом, виданим ЗМІ, його редакцією, професійною чи творчою спілкою журналістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram