ГоловнаПолітика

ЦВК усунувся від оголошення перевиборів у Кривому Розі

Виборча кампанія має стартувати за рішенням місцевого тервиборчкому

ЦВК усунувся від оголошення перевиборів у Кривому Розі
Михаил Охендовский
Фото: 24tv.ua

Центральна виборча комісія не оголошуватиме перевибори мера Кривого Рогу, заявив голова ЦВК Михайло Охендовський.

На брифінгу в четвер він заявив, що, згідно із законом про місцеві вибори, позачергові вибори мусить оголосити Криворізький міський виборчком, а не ЦВК. Наразі цей виборчком вибори не оголошував, додав Охендовський. Варто зазначити, що виборча кампанія на місцевих виборах має тривати 60 днів, тобто вибори мали оголосити 27 січня.

Він спрогнозував процедурні труднощі, які треба буде розв'язати місцевому тервиборчкому, оскільки в законодавстві не передбачено можливості перевиборів за рішенням Верховної Ради "при тому, що є абсолютно легітимно обраний криворізький голова і його повноваження не припинено".

Охендовський спрогнозував, що Конституційний Суд до 27 березня - дати, на яку призначено перевибори, не встигне розглянути конституційність відповідного рішення Верховної Ради.

"Тобто можна вже сьогодні стверджувати, що, швидше за все, 27 березня 2016 року позачергові вибори криворізького міського голови відбудуться", - сказав він.

Нагадаємо, що на виборах мера Кривого Рогу виборчком визнав переможцем представника Опоблоку Юрія Вілкула з результатом 89 209 виборців. Другим став кандидат від "Самопомочі" Юрій Милобог з відставанням у 752 голоси. 18 листопада Вілкул навіть заступив на посаду мера. Однак Милобог поразку не визнав і заявив про фальсифікацію. У Кривому Розі почалися акції протесту, і в кінцевому підсумку Рада під тиском "Самопомочі" проголосувала про перевибори в місті.

Напередодні цей закон підписав президент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram