ГоловнаПолітика

Прохання Абромавичуса про відставку - сигнал про початок урядової кризи, - віце-президент Інституту Горшеніна

Ситуацію прояснить нова кандидатура на посаду міністра МЕРТ.

Прохання Абромавичуса про відставку - сигнал про початок урядової кризи, - віце-президент Інституту Горшеніна
Фото: dyvys.in

Коментуючи прохання міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса про відставку, віце-президент Інституту Горшеніна Віктор Соколов зазначив: "Поки що не про відставку, а тільки про заяву. Раніше заяви про відставку робили й інші члени уряду. Наприклад, міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі, який написав заяву ще 2 липня і відставку якого Верховна Рада не прийняла, працює в такому статусі ось уже 7 місяців".

Водночас, на думку експерта, це серйозний сигнал, що підтверджує початок урядової кризи. Чи переросте ця криза в коаліційну і парламентську, ми зрозуміємо найближчим часом залежно від того, чи приймуть відставку, і яку кандидатуру запропонує Блок Петра Порошенка. Якість кандидатури вкаже на наміри або продовжувати реформи, або, навпаки, стане кроком до повернення до моделі кланово-олігархічного управління. Блискавична реакція послів США і дев'яти країн ЄС свідчить, що конфлікт перебуває у фокусі уваги партнерів України на Заході. І наслідки нової кризи можуть мати не тільки внутрішньополітичні, а й серйозні зовнішньополітичні наслідки.

Нагадаємо, голова МЕРТ Абромавичус 3 лютого подав у відставку, звинувативши одного з лідерів БПП Ігоря Кононенка в спробі підім'яти під себе відомство. За словами міністра, Кононенко лобіював власні інтереси через нардепа Геннадія Чекіту. Кононенко назвав звинувачення міністра на свою адресу "спробою перекласти відповідальність за невдачі в роботі відомства".

Про свою відставку також заявили два заступника міністра економіки - Юлія Клименко і Максим Нефьодов, перший заступник міністра економіки Юлія Ковалів і торговий представник України Наталія Микольська.

Пізніше стало відомо, що Петро Порошенко запропонував Абромавичусу залишитися на посаді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram