ГоловнаПолітика

Сергій Чеботар: «Лікарі вважають, що мене отруїли»

Сергія Чеботаря заполітизованій публіці представляти необхідності немає. Професійний чиновник, за довгі роки він встиг попрацювати і в АП, і в Кабміні, і в інших органах влади. Вважається близьким до Олександра Турчинова (хоча сам це, звісно, заперечує). Остання (станом на сьогодні) його посада – заступник голови МВС. Трохи більше року – з березня 2014-го по травень 2015-го Сергій Іванович допомагав Арсену Борисовичу. Аж поки не був звільнений після цілої низки корупційних скандалів. Аваков його захищав до останнього, а згодом – в одному з інтерв'ю натякнув – опоненти Чеботаря так сильно хотіли його «посунути», що навіть отруїли. Сам Сергій Іванович з радарів зник. Аж раптом – декілька тижнів тому – він сам вийшов на зв'язок з редакцією; сказав – хоче прояснити ситуацію, розставити «крапки над «і». Бесіда вийшла доволі напруженою, наскільки інформативною, наскільки переконливим був Чеботар – судити вам, читачі.

Фото: Макс Требухов

«Сценарій, що був розіграний проти мене, зараз застосовується до Авакова»

Це інтерв'ю відбувається з вашої ініціативи. Сподіваюся, ви розумієте, що простим воно для вас не буде. Відтак, перше питання: чим обумовлене ваше бажання говорити саме зараз? Пік скандалу навколо вас прийшовся на літо минулого року, але спробувати розставити крапки над «і» ви вирішили тільки тепер. Чому?

Я намагався спочатку не звертати увагу на ті фейки, що поширювалися у ЗМІ щодо мене особисто та моєї роботи в міністерстві. У мене був досить напружений графік, я займався забезпеченням підрозділів МВС в зоні Антитерористичної операції, спав по три-чотири години на добу. Відтак, мені ніколи було відслідковувати всю інформацію, що поширювалась проти мене.

Відповідь передбачувана. Дозвольте, озвучу свою версію вашої мотивації: цим інтерв'ю ви хочете нагадати про себе «вождям». Зокрема Турчинову та Авакову.

Ні, це не так. Однак, дозвольте я закінчу. Отож, коли скандали почали поширюватися в інформаційному просторі з більшою силою, я мав намір відреагувати, виступити перед журналістами зі спростуваннями. Однак, моє керівництво було проти того, щоб я публічно коментував ситуацію.

Чому?

Бо довелося б назвати людей, котрі причетні до дискредитації мене. А тепер я бачу, що той же сценарій, що був розіграний проти мене, застосовується проти міністра Авакова. І намагання мене відсторонити, це був перший крок у системі дискредитації очільника МВС; тої колосальної роботи, яка була зроблена у відновленні діяльності підрозділів МВС, в тому числі в АТО. Не всім подобалось, що це відновлення йшло такими активними кроками. На те, що ми зробили за три місяці, Міністерство оборони витратило до півтора року.

І хто ж до вашої дискредитації причетний?

Вони мають відношення до нинішньої парламентської більшості. Ви ж розумієте: якби я їх назвав, почалися б взаємні звинувачення і, можливо, це призвело б до руйнування коаліції.

У 2005-му я вже пережив такі події, тож цього разу вирішив, що державні інтереси важливіші. Але можу твердо сказати, що вони мали тісні зв’язки з ЄДАПСом та іншими структурами, які паразитували на діяльності МВС. А це обчислювалось мільярдними сумами.

Після звільнення з МВС, ви цілком можете назвати своїх кривдників.

Так, можу. Вони, на жаль, працюють на високих державних посадах та є народними депутатами. Ці люди уміло оминули процеси люстрації. Але потрібні конкретні розслідування, які - за матеріалами перевірок департаментом аудиту МВС - проведе, я думаю, Антикорупційне бюро. Скоріше за все, до інформаційної кампанії проти мене причетні колишні міністри внутрішніх справ, які періодично підкидали різні фейки як у Верховній Раді, так і через канали «Інтер» та «112». До речі, тут мені незрозуміла позиція Вікторії Сюмар, яка замість підтримки міністерства у боротьбі з корупцією, потурала цим ЗМІ.

Фото: Макс Требухов

Єдиний колишній голова МВД, хто зараз «в орбіті», а не поза межами країни, це Юрій Луценко.

Я би не хотів називати конкретні прізвища, бо завтра до мене прийдуть із судовим позовом, вимагатимуть доказів. Називати повинні відповідні правоохоронні структури.

Звісно. Відтак, я повторюю: ваша нинішня активність – спосіб самому повернутися у «велику гру».

Розумієте, від цих скандалів постраждав не лише я, а й моя сім’я, моя дочка. Вона працювала в Національному університеті біоресурсів і природокористування (Чеботар значиться почесним професором цього університету – ред.). Ніхто не розбирався, чому так все сталось, її просто викликали в кабінет ректора і звільнили. Точніше – порадили написати заяву «за власним бажанням».

Що ж до моїх амбіцій, можу запевнити: жодного бажання повернутися в міністерство у мене немає. Проте, якщо це буде потрібно в інтересах держави, то я розгляну цю пропозицію. У грудні минулого року я повернувся з лікування в Німеччині, воно тривало чотири місяці. Мені вирізали практично 90% шлунка. Не знаю, скільки мені ще відміряно, але на сьогоднішній день хочеться ще пожити, а не про політику думати.

…Я ж людина не з системи, працював на дипломатичній службі, в уряді Тимошенко. В МВС вів дуже відповідальні напрямки, зокрема, держзакупівлі. Ми зруйнували чимало схем, чим перейшли дорогу тим, хто заробляв на «відкатах». За моєї роботи в міністерстві було відкрито близько 20 кримінальних справ щодо розкрадання державних коштів. За нашими підрахунками, раніше обороти «відкатів» в МВС сягали приблизно від 500 млн до мільярда.

Ще поговоримо про держзакупівлі в МВС, а зараз про лікування в Німеччині розкажіть. В одному із нещодавніх інтерв'ю Арсен Аваков повідомив, що лікарі діагностували у вас «отруєння штучним препаратом».

Раніше у мене не було серйозних проблем зі здоров'ям, жодних хронічних захворювань. На початку травня, ще до мого фактичного звільнення з міністерства (Чеботаря звільнили 15 травня - ред.), я їхав на роботу і раптово відчув себе дуже погано. Зателефонував рідним і вони відвезли мене в госпіталь прикордонних військ, маю там знайомих лікарів. У мене стався крововилив: як зовнішній, так і внутрішній. Потрібна була термінова операція. Лікарі сказали, що фактичний стан шлунку та інших органів дає підстави припускати, що мав місце факт зовнішнього втручання. Тим більше враховуючи, що, повторюю, ніяких подібних проблем раніше я не мав.

Тобто вас отруїли?

Так вважають лікарі. За попередніми їхніми оцінками, це сталося за три дні до цієї кровотечі.

Виявили, чим саме отруїли?

Наразі не встановлено, що це була за речовина, і як вона потрапила в організм. Потрібно провести ще деякі аналізи. Підозрюю, випив чаю чи кави, в якій містилася певна речовина.

Фото: Макс Требухов

Впродовж восьми днів я перебував в госпіталі прикордонних військ. Але лікування не допомагало. Періодично знову виникали кровотечі. Існувала загроза моєму життю. І тоді зібрали консиліум лікарів, котрі рекомендували моїм близьким терміново вивезти мене на лікування в Берлін, в клініку "Шаріте", оскільки що в Україні не було можливості врятувати моє життя.

Хто оплачував ваш переліт і лікування в Німеччині?

Мені допомогли друзі.

У вас, вочевидь, дуже хороші друзі. То вони оплатили вам з дружиною путівку в Венецію на 10 днів, тепер - лікування за кордоном...

Так, у мене дійсно досить хороші друзі зараз живуть в Америці. На день народження дружини вони подарували нам путівку в Венецію, приїхали туди самі, і ми відпочивали разом 10 днів.

…Отож, щодо Німеччини. Півтора місяця я був у досить важкому стані. Відбулась деформація стінки серця. Мені зробили спочатку операцію на серці, а потім ще кілька операцій, щоб стабілізувати стан здоров'я. Після цього почалося терапевтичне лікування.

У скільки обійшлося лікування в "Шаріте"?

Я не знаю, платили друзі. Чесно кажучи, я навіть не бачив всіх кінцевих рахунків…

Кажете, не знаєте? Я вам допоможу. Судячи з того, що ви описуєте, це не могло коштувати дешевше за сто тисяч євро. А то й більше.

Ні-ні, ви помиляєтеся. Якщо дуже "грубо" брати, лікування обійшлося десь у межах 30 тисяч євро. Тут потрібно враховувати, що ця клініка є державною установою.

Ось бачите, згадали. За вашими припущеннями, вас хотіли вбити чи отруїти?

Напевно очікували летальних наслідків...

Хто очікував?

Не можу ще сказати про конкретні прізвища, але сподіваюсь, з часом це стане відомо.

Ви зверталися до правоохоронних органів з відповідною заявою?

Зараз готую заяву в Генпрокуратуру. Потрібно зробити ще деякі дослідження, ще раз поїхати в Німеччину для їх проведення. Все залежатиме від того, як я почуватимусь. А почуваюсь я не дуже добре, відбулися серйозні зміни в організмі. Більш того, лікування потрібно продовжити. За словами лікарів, в організмі ще залишилися якісь мікрочастини, їх треба виводити.

Фото: Макс Требухов

«Не було в моєму кабінеті жодних обшуків!»

Давайте розберемось з усіма скандалами по порядку. Зокрема, у грудні 2014 року ви заявили, що в вашому кабінеті знайшли "жучки". Після вашого публічного виступу з цього приводу почалося розслідування. З'ясували, хто ставив прослушку?

Ні, так досі й не знаю, хто до цього мав стосунки. Хоча підозра щодо цього оголошено. На певному етапі моєї роботи в міністерстві доходила інформація, що ніби-то дозвіл для проведення прослушки давав скандальний суддя Чернушенко (колишній голова Апеляційного суду Києва Антон Чернушенко - ред.). І то це було зроблено заднім числом, аби приховати авторів цього злочину.

Кажуть, до встановлення "жучків" у вашому кабінеті причетний Василь Пісний (колишній начальник департаменту держслужби боротьби з економічною злочинністю - ред). Ніби-то його й звільнили за це.

Дійсно, за результатами розслідування несанкціонованого монтажу прослуховуючої апаратури в моєму кабінеті, слідчими МВС було встановлено, що до цього процесу причетний Василь Пісний. При його сприянні вночі були заведені до адміністративного будинку МВС дві особи, котрі провели відповідну роботу в моєму кабінеті. Запис передавався на обладнання, що було встановлено в кабінеті Пісного.

І тому на сьогодні можна констатувати, що «фейки», які змонтовані та викидуються на невідомі сайти, - річної давності. Все це відбувається при сприянні Пісного. Монтуються ці ролики в Тернопільській області, з якою у Пісного тісні зв’язки, в тому числі, - з відповідними особами в інформаційній сфері.

Згодом в інтернеті з'явилися відео ніби-то з вашого кабінету, де ви говорите про продаж незаконно видобутого піску... ЗМІ тоді розтиражували інформацію: мовляв саме це відео є підтвердженням вашої причетності до незаконних оборудок, котрі проводились в структурі МВС.

Це відео – чистої води монтаж. Будь-який фахівець помітить це. Подивіться його: в кабінеті працює телевізор і звук чути досить добре, а коли говорю я - слова перериваються і йде потік нецензурних висловів, що я собі ніколи не дозволяв. Це все було зроблено, щоб прикрити відповідальність за несанкціоноване встановлення прослуховуючої апаратури. А на нарадах у себе я говорив про питання, які містять державну таємницю.

На відео ви спілкуєтесь з керівником ДП "Спецсервіс", що входить в структуру МВС, Василем Петровським. У 2014 році підприємство отримало від податкової право продати 2,38 млн тонн безхазяйного, нелегально видобутого піску. Як вдалось з'ясувати журналістам видання "Наші гроші", службові особи "Спецсервіс" і МВС організували фіктивні торги і продали пісок за мінімальною ціною 8 грн/т підконтрольній фірмі "Буд Маркет Групп", створеній за три місяці до аукціону. А далі пісок вже продавали по нормальних цінах від імені цього підприємства-"прокладки". Зокрема, ТОВ "Альянс будівельників України" купувало пісок вдвічі дорожче - по 18 грн/т.

Суть нашої розмови, уривки з якої потрапили у вищезгадане вами відео, полягала в тому, що мені доповіли про незадовільний стан роботи директора «Спецсервісу». Він тривалий час не займався продажем конфіскату. Йшлося не лише про пісок… Я дав вказівку департаменту аудиту перевірити це підприємство, після чого почалися звинувачення в сторону МВС щодо причетності до різних махінацій. Певні порушення на підприємстві справді виявили, однак, це не стосувалось торгів, оскільки, повторюсь, воно взагалі їх не проводило.

Фото: Макс Требухов

З того часу директора "Спецсервісу" я не бачив. Хоча маю інформацію, що слідство щодо виявлених порушень триває й досі.

Епопея навколо вас загострилась наприкінці березня - на початку квітня минулого року після того, як СБУ - за дорученням Генпрокуратури - провела обшуки в кабінетах чиновників МВС, в тому числі й у вашому. За словами окремих народних депутатів, у вашому кабінеті знайшли предмети, котрі вказували на те, що ви ніби-то кришували корупційні схеми. А також злитки золота і коштовності.

Не було в моєму кабінеті жодних обшуків! В кінці квітня міністр МВС Арсен Аваков навіть звертався з приводу поширення інформації, що дискредитує мене, до тодішнього голови СБУ, пана Наливайченка. А в серпні минулого року я подав в суд на народного депутата Сергія Капліна і громадську організацію «Дорожній контроль», що поширювали таку інформацію. І виграв як розгляд в першій інстанції, так і апеляцію.

Зачекайте. З судового реєстру нам вдалося з'ясувати, що 31 березня Генпрокуратура проводила обшук в кабінетах окремих працівників МВС по кримінальному провадженню, що стосується зловживань у ДП МВС "Спецсервіс". Зокрема, вилучались документи, що стосувались ТОВ "Альянс Будівельників України" - фірми, яка купувала пісок у підприємства-"прокладки", про що йшлося вище.

Послухайте, я не знаю, що це за підприємства. В структурі МВС їх близько 300...

В кабінеті директора фінансового департаменту, який безпосередньо координує і контролює діяльність цих підприємств, тоді провели виїмку документів. Наскільки мені відомо, жодних зловживань не виявили.

Про те, що саме у вашому кабінеті проводили обшук і виявили коштовності, говорили й інші, окрім Капліна, нардепи: Соболєв, Левченко та ін.

Так, якщо прослідкувати, то дискредитацією мене на посаді заступника глави МВС займались одні і ті ж люди. Втім, не думаю, що у них були особисті інтереси. Хоча до мене часто приходили, щоб когось залишити на певних посадах...чи пролобіювати якісь закупівлі.

До прикладу, в Полтаві, де депутат Каплін має певний вплив і очевидно, хоче його закріпити, ми звільнили начальника ГУ МВС, заступників, чому чинився серйозний спротив. В Одесі (я там курував роботу міліції за фактом подій «2 травня») також пропонували поставити «своїх».

Хоча думаю, провокації щодо мене - це певна гра, значніша, ніж кадрові перестановки в окремих регіонах. Як я говорив, після призначення мене в міністерство ми виявили чимало порушень в системі. І, за моєю інформацією, багато кому це не подобалось. Вочевидь, зійшлися інтереси тих, кому я перейшов дорогу, звільнивши з МВС, і тих, хто сидів на "схемах".

Фото: Макс Требухов

Скажу більше. За моєю інформацією, свого часу планувалось пред'явити підозру Василю Грицаку (колишньому депутату-регіоналу, який кришував ЄДАПС.). У вузькому колі він якось висловлювався, що якщо це станеться, то він розповість про всіх учасників, які мали відношення до цих «схем». Чимало посадовців боялись цього і були зацікавлені, щоб Чеботаря прибрали з міністерства.

Тобто відбувалась боротьба СБУ, Генпрокуратури і МВС за вплив, так?

Я сказав би, що деяких осіб... Тому що з приходом на посади в Генпрокуратуру Шокіна, а в СБУ – Грицака, співпраця у боротьбі з корупцією була активізована. Не таємниця, що держзакупівлі – це основне джерело «відкатів». А «схеми» ламались….

До прикладу, раніше проводилася закупівля берців - по 1800 грн. за пару. Але в них хіба похоронити можна було... Як тільки дощова погода, в них відвалювалась підошва. Такі закупівлі проводились роками. Ми почали закуповувати взуття бійцям по 500-550 грн. І досить якісне. Хлопці були задоволені.

Під час нашого розслідування було виявлено факт закупівлі запчастин до "москвича" і "запорожця" в УМВС в Київській області на 10 млн грн. Які "москвичі" і "запорожці"?! На балансі МВС і автомобілів таких немає!

Виявили також різні махінації з квартирами. Наприклад, в 2012 році начальнику УМВС в Київській області купили квартиру за 2,5 млн грн. в рамках забезпечення житлом працівників МВС. Ми не могли знайти цю квартиру. Згодом виявилось, що її взагалі на обліку немає. І це лише поодинокі випадки.

Прокоментуйте, будь ласка, факт закупівлі міністерством військових рюкзаків за ціною понад три тисячі гривень при ринковій їх вартості близько тисячі... За інформацією ЗМІ, договір на їх закупівлю був укладений з фірмою ПАТ "Інвестор", засновник якої – Арсен Аваков. А сьогодні компанія оформлена на його дружину. Хоча фірмою фактично керує Марина Єпішина.

Закупівля цих рюкзаків проводилась у вересні минулого року, я вже не працював в міністерстві. Однак, я володію інформацією з цього приводу.

Ці рюкзаки спеціально були спроектовані науково-дослідним інститутом разом із представниками спецпідрозділу МВС "Корд". В комплект входило два рюкзаки, виготовлені зі спеціальної вологостійкої тканини, з металевими вставками - щоб довго носився. В рюкзаку містилась вся необхідна техніка і засоби як для спецзв'язку бійців спецпідрозділу, так і побутові приладдя. Ціну цих рюкзаків формував сам інститут. І можу вас запевнити, що вона - найнижча у порівнянні з іноземними аналогами. А по якості українські рюкзаки не поступаються імпортним.

Більш того, жодних запитань щодо їх закупівлі не може бути, оскільки проводились електронні торги, вся інформація - у відкритому доступі.

Крапку у вашій кар'єрі в МВС поставив сюжет журналістів телеканалу ZIK про будинок в селі Лісники на Київщині, в якому проживає ваша дочка з чоловіком. Земля під їхнім помешканням входила до лісового заказника «Чернечий ліс». За твердженням Держкомзему, сільська рада виділила цю землю з порушеннями законодавства, через зловживання службовим становищем та перевищенням повноважень з боку держслужбовців. Ви довго заперечували будь-яку приналежність цього майна до вашої сім'ї.

Це була моя помилка... В кожній сім’ї не завжди все так, як хочеться. Моя дочка і зять - дорослі і самостійні люди. Я не втручаюсь в їхнє життя. А після тієї історії у нас взагалі дуже натягнуті відносини. Я достовірно не знав нюансів купівлі тієї землі. Якщо він (зять - ред.) порушив законодавство, то повинен нести відповідальність. Хоча після всіх перевірок ніяких порушень не було виявлено. При цьому хотів би особливо акцентувати, що це не було причиною моєї відставки, а рішення приймалося мною для того, аби уникнути звинувачень щодо мого тиску на слідство, яке розбиралося з всіма тими фейковими звинувачення на мою адресу.

Тобто ви не знали, що ваша дочка офіційно є власником цієї ділянки?

Ні, не знав. Я й досі не можу отримати від них інформацію стосовно тієї землі. Вони кажуть мені: не твоя справа, не втручайся...

Фото: Макс Требухов

«Мене називають людиною Турчинова, але це не так»

Хто порекомендував вас міністру Авакову на посаду заступника? Наскільки нам відомо, це був Олександр Турчинов, з яким ви знайомі досить давно.

Ні, Аваков особисто запропонував мені посаду в міністерстві.

Він добре знає мою біографію і період, коли я працював в Кабміні за часів прем'єрства Тимошенко. Потім я подав тоді у відставку через сильний тиск. На чотири місяці змушений був виїхати з країни. У мене вимагали компромату на Турчинова, Тимошенко…

Мене називають людиною Турчинова, але це не так. Я справді знайомий з ним досить давно. У 2013 році певний час працював помічником Турчинова як народного депутата. Але жодного відношення до призначення мене в МВС він не має.

Зрозумійте, якби я був людиною Турчинова - секретаря Ради Нацбезпеки і оборони, то хіба би страждав від кампанії дискредитації в ЗМІ?! Думаю, він дав би команду розібратися, хто в ній зацікавлений. Хоча, на превеликий жаль, цього не відбулося.

На вашу посаду в МВС призначили Олексія Тахтая. Він справді ваш племінник?

Ні, не маю з ним жодних родинних стосунків. Бачите, от знову запустили в ЗМІ фейк і розкручують його…

До речі, Тахтай справді висококласний спеціаліст, а головне - людина не з системи. Я дуже сподіваюсь, що розслідування, які ми проводили, таки зрушаться з місця, завдяки його роботі боротьба з корупцією продовжиться і корупціонери не уникнуть відповідальності.

Ви зараз ще числитесь в МВС на посаді чи то радника, чи помічника Авакова?

Ні, на сьогодні я вже ніякого відношення до МВС не маю. Тим більше, зараз перебуваю в такому стані, що мені зовсім не до посад. Але якщо буде дозволяти здоров’я та потрібно буде використати мій досвід у діяльності МВС, і якщо надійдуть певні пропозиції, я їх розгляну. Сьогодні я отримую постійні подяки від працівників МВС і особливо від учасників АТО за мою роботу у міністерстві і це для мене – найвища оцінка.

Соня КошкінаСоня Кошкіна, Шеф-редактор LB.ua
Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram