ГоловнаПолітика

Візит Порошенка до Німеччини був вдалим, - віце-президент Інституту Горшеніна

Канцлер ФРН більше не вимагає односторонньої імплементації мінських угод.

Візит Порошенка до Німеччини був вдалим, - віце-президент Інституту Горшеніна
Фото: Пресс-служба Президента Украины

Підсумки переговорів Петра Порошенка з Ангелою Меркель можна оцінити як позитивні. Канцлер Меркель - відповідальна в ЄС за українську кризу - не тільки підтримала українську позицію з так званих "мінських угод", але і заявила про те, що питання дострокового зняття санкцій з Росії поки що не стоїть на порядку денному.

Про це заявив віце-президент Інституту Горшеніна Олексій Лещенко, коментуючи результати візиту Президента України до Німеччини.

"Якщо раніше Німеччина і Франція настійно вимагали якнайшвидшої імплементації мінських угод саме від України, зокрема - внесення змін до Конституції і проведення виборів на окупованій території, то зараз Меркель сприйняла позицію України, що відмовляється виконувати мінські угоди в односторонньому порядку – в умовах, коли перемир'я порушується з боку агресора щодня.

Хорошим фоном для формування позиції Меркель є відкрита посилена спроба російської пропаганди впливати на громадську думку в Німеччині, розпочата в останні три тижні. У результаті Росію запідозрили в тому, що використовуючи тему кризи з мігрантами, справу російськомовної "дівчинки Лізи", вони намагаються підірвати довіру німців до канцлера Ангели Меркель", - заявив Лещенко.

На думку Інституту Горшеніна, варто також звернути увагу на внутрішньополітичний контекст, в якому перебуває Ангела Меркель. "Путін, на думку наших німецьких колег, може намагатися зробити ставку на співпрацю із Зігмаром Габріелем, віце-канцлером ФРН, який очолює СДПН - основного конкурента партії Меркель, - зауважив експерт Інституту Горшеніна. - СДПН активно критикує канцлера за жорстку позицію щодо Росії і пом'якшення риторики Меркель щодо Москви буде виглядати як слабкість і перемога її опонентів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram