ГоловнаПолітика

Рада затвердила проект судової реформи в першому читанні

Проект підтримали 244 народні депутати

Рада затвердила проект судової реформи в першому читанні
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада у вівторок затвердила проект судової реформи в першому читанні. За зміни до Конституції в частині правосуддя проголосували 244 депутати при 226 мінімально необхідних.

Конституційний Суд двічі давав позитивний висновок відповідному законопроекту №3254. Це сталося у зв'язку з тим, що президент минулого тижня зареєстрував у парламенті нову версію законопроекту. У ній, на відміну від попередньої редакції, Верховній Раді надається право висловлювати недовіру генеральному прокурору України.

Після позитивного висновку КС Рада може ухвалити в першому читанні законопроект 226 голосами, а на наступній черговій сесії - у другому 300 голосами. 2 лютого в Раді закривається третя сесія і починається четверта. Глава фракції БПП Юрій Луценко в понеділок виступив за те, щоб перед закриттям сесії парламент проголосував судову реформу в першому читанні, щоб не затягувати процес зміни Конституції.

Судова реформа також передбачає передачу функції створення та ліквідації судів від президента парламенту, а також створення нового органу судової гілки влади - Вищої ради правосуддя.

Вища рада правосуддя (ВРП) муситиме здійснювати відбір суддів для всіх судів України на конкурсній основі, її рішення про призначення та звільнення суддів має затверджувати президент.

Пропозиції про створення та ліквідацію судів вноситиме в парламент президент за поданням ВРП.

До складу ВРП входитиме 21 член, десять з яких вибирає з'їзд суддів, по два члени призначаються президентом, Верховною Радою, з'їздом адвокатів, Всеукраїнською конференцією працівників прокуратури, а також з'їздом представників юридичних вишів і наукових установ із вчених-правознавців.

ВРП контролюватиме призначення, просування по службі і звільнення не тільки суддів, а й прокурорів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram