ГоловнаПолітика

Сьогодні набуває чинності новий регламент Ради

Документ був опублікований у газеті "Голос України" 29 січня.

Сьогодні набуває чинності новий регламент Ради
Фото: apostrophe.com.ua

Сьогодні, 30 січня, набирає чинності закон України №948-VIII "Про внесення змін до статті 149 регламенту Верховної Ради України", яким уточнюється порядок прийняття в цілому змін до Конституції України.

Нагадаємо, закон був проголосований Верховною Радою і підписаний президентом України Петром Порошенком 28 січня.

Вчора документ був опублікований у газеті "Голос України". За законом, документ набирає чинності з дня, наступного після дня його опублікування.

Так, закон доповнює частину 8 регламенту Ради новим реченням такого змісту: "Якщо законопроект про внесення змін до Конституції України (який за висновком Конституційного суду України відповідає вимогам статей 157, 158 Конституції України) був попередньо схвалений Верховною Радою і не був розглянутий на наступній черговій сесії після попереднього схвалення, то такий законопроект розглядає Верховна Рада на наступній після неї черговій сесії".

Тоді як за пропозицією профільного регламентного комітету із законопроекту була виключена норма, що дозволяла Раді приймати проект закону про внесення змін до Основного Закону, який був попередньо схвалений парламентом попереднього скликання, але голосування щодо прийняття якого в цілому не проводилося. Як зазначено в чинній редакції регламенту, попередньо затверджений Радою попереднього скликання законопроект про внесення змін до Конституції, якщо не відбулося голосування за прийняття його в цілому, новообрана Верховна Рада голосувати не може і документ вважається неприйнятим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram