ГоловнаПолітика

Віце-президент Інституту Горшеніна бачить загрозу втрати Україною суб'єктності

Віце-президент Інституту Горшеніна розкритикував реформування Основного закону

Віце-президент Інституту Горшеніна бачить загрозу втрати Україною суб'єктності
Фото: Макс Требухов

Конституційне реформування на цьому етапі швидше нагадує політичне позиціонування, можливо, політичний торг. Про це заявив віце-президент Інституту Горшеніна Олексій Лещенко на круглому столі "Зміни до Конституції і Мінські угоди" в Інституті Горшеніна.

"Ми проводили аналіз сучасного політичного процесу в Україні... І констатуємо, на жаль, що конституційна реформа не стала фактором реформування держави, не стала чинником вирівнювання балансу влади, не стала чинником зняття напруження між центром і регіонами, не стала чинником розв'язання кризи на Донбасі. На жаль, наразі конституційне реформування - це предмет політичного позиціонування, можливо, політичного торгу. Навіть конституційне реформування може призвести до якоїсь урядової або парламентської кризи", - зазначив він.

"У чому причини? Ми констатуємо, що існуючі політичні гравці не зацікавлені у змінах принципу статус-кво, немає запиту на зміни... І немає, як результат, єдиної позиції держави у реформуванні Конституції. На нашу думку, в цьому криється велика загроза - втрати суб'єктності України", - додав Лещенко.

Нагадаємо, сьогодні на круглому столі в Інституті Горшеніна політики та експерти обговорювали Мінські угоди і процес реформування Конституції. Зокрема, нардеп від "Самопомочі", віце-спікер Оксана Сироїд заявила, що поправки до Конституції в частині децентралізації не знаходять підтримки у Верховній Раді, оскільки вони народжені не в Україні.

У свою чергу, лідер фракції БПП Юрій Луценко зазначив, що процес конституційних змін все більше втрачає шанси на остаточне затвердження. На його думку, причиною цього є неконструктивна критика окремих політичних сил, які піаряться на цьому.

Нардеп від фракції "Народний фронт" Остап Семерак вважає, що Мінські угоди не ідеальні, але українська влада не змогла знайти нічого кращого для врегулювання конфлікту на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram