ГоловнаПолітика

Сироїд: "Чому немає 300 голосів за Конституцію? Тому що всім страшно"

Віце-спікер боїться відповідальності.

Сироїд: "Чому немає 300 голосів за Конституцію? Тому що всім страшно"
Оксана Сыроид
Фото: Макс Требухов

Віце-спікер Оксана Сироїд вважає, що Верховна Рада не може зібрати 300 голосів на остаточне затвердження конституційних поправок у частині децентралізації, "тому що всім страшно".

Про це вона заявила на круглому столі "Зміни в Конституцію і Мінські угоди" в Інституті Горшеніна.

"Чому немає 300 голосів? Тому що всім страшно! Ми не знаємо, чим він [пункт про статус Донбасу] обернеться... Ми запишемо, а потім як тлумачити?" - заявила Сироїд.

"Конституція повинна утверджувати державність, а ми закладаємо міну сповільненої діяльності у вигляді норм, які можуть цю державність рознести. А я буду нести за це відповідальність. І саме тому на них наполягала Росія", - вважає віце-спікер, яка представляє партію "Самопоміч".

Вона не виключила, що в майбутньому, коли нинішній закон про особливості місцевого самоврядування втратить чинність, хтось зможе підкупити 226 народних депутатів і прийняти новий.

"Конфлікт народжено в Росії, і що б ми не робили зі східними територіями України, це ніяк не вплине на Путіна", - сказала Сироїд. На її думку, Донбасу можна давати різні статуси, але на війну це не вплине.

Нагадаємо, що цей тиждень був останнім, протягом якого можна було приймати в другому читанні зміни до Конституції.

Щоб не зірвати ці терміни, влада зробила відразу два кроки: спочатку депутати попросили Конституційний Суд розтлумачити поняття "наступна чергова сесія", а потім внесли поправки в регламент, якими дозволили собі прийняти поправки на четвертій сесії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram