ГоловнаПолітика

Луценко не бачить загрози в пункті про статус Донбасу в Конституції

Закон про особливості місцевого самоврядування втратить чинність через два роки.

Луценко не бачить загрози в пункті про статус Донбасу в Конституції
Фото: Макс Требухов

Лідер фракції БПП у Верховній Раді Юрій Луценко не бачить загрози в запропонованому пункті 18 перехідних положень Конституції про особливості місцевого самоврядування на Донбасі.

Про це він заявив на круглому столі "Зміни до Конституції і Мінські угоди" в Інституті Горшеніна.

"Маємо два варіанти: або написати відмінну Конституцію і побудувати стіну на лінії розмежування, або пробувати відновити цілісність України. Хтось розуміє, що закон про тимчасовий статус Донбасу через два роки втратить свою чинність?" - заявив він.

Він визнав, що існує загроза того, що до влади в Україні прийдуть інші політичні сили, які по закінченню цього терміну спробують ухвалити новий закон про статус Донбасу. Але, на думку Луценка, цього можна уникнути.

"Ми можемо ввести окремий закон, який передбачатиме, що будь-які закони про особливості самоврядування може приймати лише конституційна більшість", - сказав він.

Луценко також зазначив, що процес конституційних змін усе більше втрачає шанси на остаточне затвердження. На його думку, причиною цього є неконструктивна критика окремих політичних сил, які піаряться на цьому.

Нагадаємо, 18-й пункт перехідних положень Конституції зазначатиме, що "особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом".

Цей тимчасовий закон ухвалили рік тому, і він набуде чинності тільки після того, як на Донбасі відбудуться місцеві вибори за українським законодавством. Якщо цього не відбудеться протягом найближчих двох років, закон втратить чинність.

При цьому в рамках мирних переговорів тривають розмови про те, що закон про особливий статус Донбасу може набути чинності (на попередніх засадах) вже в день проведення місцевих виборів у регіоні. Якщо ОБСЄ визнає проведення виборів у регіоні на належному рівні, то особливий статус регіону набуде чинності на постійних засадах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram