ГоловнаПолітика

Порошенко присвоїв генеральські звання низці службовців ГПУ (оновлено)

Інформація ZN.UA виявилася дещо некоректною.

Порошенко присвоїв генеральські звання низці службовців ГПУ (оновлено)
Фото: president.gov.ua

31 грудня 2015 року Президент Петро Порошенко підписав указ №735/2015 про присвоєння кількох звань.

Про це ZN.UA повідомили джерела в Адміністрації президента.

Зокрема, заступнику генпрокурора України - головному військовому прокуророві, старшому раднику юстиції Анатолієві Матіосу було присвоєно звання державного радника юстиції II класу, яке відповідає званню генерал-лейтенанта. Як відомо, А. Матіос мав звання генерал-майора СБУ.

30-річному заступнику генпрокурора - керівникові Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, старшому раднику юстиції Назарові Холодницькому присвоєно звання державного радника юстиції III класу, яке відповідає званню генерал-майора.

36-річному заступнику генпрокурора, старшому раднику юстиції Роману Говді, який також претендував на посаду голови Антикорупційної прокуратури і раніше обіймав посаду прокурора Одеської області, присвоєно звання державного радника юстиції III класу, яке відповідає званню генерал-майора.

Начальнику Служби безпеки Президента України Управління державної охорони України Юрієві Федорову присвоєно звання генерал-майора. Федоров працював в особистій охороні Порошенка, ще коли той був секретарем РНБО, і був його помічником, коли Порошенко був народним депутатом. За даними джерела АП, за останні півтора року по лінії військкомату Федоров уже двічі отримував звання достроково - підполковника і полковника.

Відомо, що у списку на присвоєння звань є ці чотири чиновники. Повний список ZN.UA отримати не вдалося, оскільки указ Президента закритий.

Щоб перевірити інформацію, ZN.UA звернулося до Н. Холодницького й А. Матіоса. Обидва підтвердили інформацію про присвоєння їм звань, однак, зазначили, що дізналися про це в середині січня. Кожен отримав тільки витяг з указу президента №735, а повного списку тих, хто отримав звання, вони не бачили.

Оновлення. "Інтерфакс-Україна" отримав відповідь від прес-служби Президента про зміст указу №735/2015. У повідомленні підтверджується привласнення класного чину державного радника юстиції ІІІ класу Роману Говді та Назару Холодницькому, а також отримання Матіосом звання генерал-лейтенанта юстиції. Однак, згідно з відповіддю президентської канцелярії, "начальник особистої охорони", як ZN.UA охрестило Юрія Федорова, ніякого звання не отримував.

Класний чин державного радника юстиції ІІІ класу отримали також начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, начальник Головного слідчого управління Юрій Грищенко, керівник апарату генпрокурора Олександр Кондратенко, заступник начальника департаменту нагляду у кримінальному провадженні ГПУ Георгій Сватка, начальник департаменту підтримання держобвинувачення та представництва інтересів громадянина або держави в судах ГПУ Геннадій Тимченко, прокурор Закарпатської області Володимир Янко.

Звання були присвоєні на підставі подань генерального прокурора, а сам указ було опубліковано в інформаційному бюлетені "Офіційний вісник президента України".

На сайті Президента останнім указом Порошенка в 2015 році вказано указ №734 від 31 грудня.

Нагадаємо, в листопаді Порошенко присвоїв літаку Ан-26 ім'я Героя України підполковника Дмитра Майбороди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram