ГоловнаПолітика

Ні відставки уряду, ні виборів до Ради в цьому році не буде, - експерти

 У жодній партії немає мети стратегічних змін.

Ні відставки уряду, ні виборів до Ради в цьому році не буде, - експерти
Фото: president.gov.ua

Нинішня ситуація на межі парламентсько-урядової кризи була спровокована заявою прем'єр-міністра Яценюка про необхідність референдуму, яка стала замахом на суб'єктність Петра Порошенка на міжнародній арені, вважають експерти Інституту Горшеніна.

Одночасно вони прогнозують, що реальна політична криза в Україні не відбудеться, оскільки «мети стратегічних змін у розстановці сил на українській політичній арені жоден із суб'єктів не має (а ті, хто мають - Тимошенко, «Оппоблок»- не мають для цього ніяких можливостей)», - пишуть в матеріалі «Криза в головах» президент Інституту Горшеніна Вадим Омельченко і експерт Інституту Дмитро Антонюк.

На думку авторів матеріалу, ініціатива проведення референдуму аж ніяк не спрямована на імплементацію змін до Конституції. Навпаки, це ще один спосіб затягнути вирішення цього питання на невизначений термін, а то і зняти його з порядку денного. Оскільки «ніякого запиту всередині країни на зміну Конституції не існує».

У зміні Конституції та виконанні Мінських угод не зацікавлений і президент, оскільки це потягне за собою втрату його суб'єктності на міжнародній політичній арені, переконані автори матеріалу. Водночас ініціатива, висунута прем'єром, дозволила йому перехопити ініціативу.

«Референдум, як спосіб боротьби зі зміною Конституції, занадто гарний. Куди краще затягування цього процесу зверненнями до Конституційного суду і  тому подібних рухів, які сьогодні становлять тактику президентської політичної сили», - відзначають автори матеріалу.

«Це означає, коли впреться прем'єр зі своєю ініціативою - і вже з ним доведеться вести діалог високим «західним партнерам»,  що виступають за якнайшвидше виконання Мінських домовленостей. Тобто це прямий замах на політичну суб'єктність президента», - констатують експерти.

Тоді як експерти Інституту Горшеніна не вважають, що метою Яценюка, коли він робив таку заяву, було здобуття суб'єктності на міжнародному політичному рівні. «Прем'єр-міністр надто переймається збереженням впливу на процеси всередині країни і захистом свого крісла, щоб будувати зовнішньополітичні стратегії. Саме виходячи з цих міркувань зроблено заяву про необхідність прямого волевиявлення народу України», - відзначають вони.

Водночас на сьогодні  немає ні реальних передумов, ні попиту в політикумі, щоб змінити статус-кво, відзначають експерти.

Хвороблива реакція Банкової і загроза відставки уряду - лише «регулювання довжини повідця уряду і урезонення Яценюка з його ідеями щодо референдуму».

«У нинішньому році, дозволимо собі припустити, не відбудуться ні відставка уряду, ні нові вибори до парламенту. Може здатися, що у президента є спокуса усунути Яценюка і Авакова з політики за допомогою перевиборів законодавчого органу (адже «Народний фронт», за всіма даними, має електоральний рейтинг ледь відмітний від нульового), але немає абсолютно ніякої впевненості, що політична сила самого гаранта Конституції витримає перевірку новими виборами і хоча б повторить результат попередніх. А необхідність облаштовувати дієздатну коаліцію після перетасовування парламенту - це такий головний біль, про який всі намагаються навіть не думати», - відзначають експерти Інституту Горшеніна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram